صادرات و واردات یکی از اصلیترین راههای تأمین نیازهای کشور بوده و به شیوههای مختلف مانند هوایی، دریایی و زمینی انجام میشود. زمانی که یک فرد بخواهد این کالا را از آنسوی مرزها به داخل کشور بیاورد باید ابتدا آن را به سازمانی بهعنوان گمرک برده و در آنجا اجازه وردش را بگیرد. گاهی اوقات سازمان گمرک اجازه واردشدن کالا را نداده و فرد باید نسبت به اعتراض به عدم ترخیص کالا اقدام کند. البته باید در نظر داشت که مجموعه گمرک یک سازمان بسیار گسترده است و باید نظارت دقیقی روی ورود کالا داشته باشد.

گمرک وظیفه دارد که مواردی مانند مجوزها، سلامت کالا، بیخطر بودن آن و… را بررسی کند. همچنین تشخیص اینکه این کالا به لحاظ فرهنگی، اقتصادی و زیستمحیطی برای کشور مشکلی به وجود نمیآورد نیز برعهده گمرک خواهد بود. با درنظرگرفتن این موارد میتوان انتظار داشت که گمرک قوانین بسیار محکمی داشته و باید برای انجام فعالیتهای واردات و صادرات، مجوزهای زیادی دریافت کرد.
همچنین بهتر است در نظر داشته باشید که برای اعتراض به عدم ترخیص کالا پیش از آن که بخواهید به دادگاه دیوان عدالت اداری مراجعه کنید، میتوانید به سراغ کمیسیون حل اختلاف گمرک بروید. حال برای سهولت شما، ما در این مقاله به همه مواردی که لازم است تا در این باره بدانید اشاره خواهیم کرد.
چرا محصول ما از گمرک ترخیص نمیشود ؟
درصورتیکه شما بتوانید درمورد حقوق و قوانین امور گمرکی اطلاعات کافی و مناسب به دست آورید دیگر در حوزه واردات کالا به مشکل بر نخواهید خورد و کالاهایتان بهسادگی ترخیص میشوند. در ابتدا شما باید بدانید که گمرک تحت نظارت دولت بوده و طبق قوانین و مقررات تعیین شده بهوسیله دولت اجازه ورود یک محصول را میدهد و از ورود محصول دیگر جلوگیری میکند. یکی از مهمترین دلایلی که موجب جلوگیری از ترخیص کالا میشود این است که شما مجوزهای لازم را کسب نکرده باشید. با مشورت با یک وکیل کیفری میتوانید مراحل آن را بررسی کنید.

همچنین استفاده از کالای شما در کشور ممکن است به دلایل امنیتی، شرعی و دینی و یا حتی عرفی ممنوع باشد و به همین دلیل از ورود آن جلوگیری کنند. مورد بعدی این بوده که محصولاتی که بیماریزا باشند یا به ویروس خاصی آلوده شده باشند نیز نمیتوانند وارد کشور بشوند. در زمان اعتراض به عدم ترخیص کالا حتماً در نظر داشته باشید که باید کالای شما از همه جهات بی ایراد بوده و خطری برای کشور و جامعه ندارد.
حال در ادامه مقاله میخواهیم به مهمترین مجوزهایی اشاره کنیم که شما باید پیش از اقدام به واردات آنها را کسب کنید. درصورتیکه شما ابتدا کالایی را خریداری کنید و بعد در محل گمرک با مشکل روبهرو شوید باید تبعات آن را نیز بپذیرید. این تبعات میتواند آسیب به محصول در اثر ماندگاری در محل گمرک، افت ارزش آن، جریمه شدن و یا حتی عودت دادن به کشور مبدأ باشد. بهتر از قبل از هرگونه اقدامی موارد زیر را انجام دهید.
مجوزهای ضروری برای ترخیص انواع کالا !
در این بخش ما میخواهیم برایتان به تعدادی از مهمترین مجوزهایی که باید داشته باشید تا بتوانید کالایتان را از گمرک ترخیص کنید اشاره کنیم. این مجوزها کمک میکنند که شما با مشکلی برای واردکردن کالا روبهرو نشوید و از طرفی اگر با واردات شما مخالفت کردند، با نشاندادن مجوز، کار خود را راحتتر پیگیری کنید. با ما همراه باشید تا این مجوزها را بررسی کنیم.

جواز استاندارد برای اکثر کالاها !
جواز استاندارد برای ورود هر کالایی به کشور لازم است. اما شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که چرا در تیتر این بخش به واژه اکثر اشاره کردهایم! ما به این دلیل گفتیم که این مجوز برای اکثر کالاها موردنیاز است چون اگر بار وارداتی شما به لحاظ تعداد از 5 مورد کمتر بوده و ارزش آن به واحد پول دلار آمریکا از 3 هزار دلار کمتر باشد آنگاه نیاز به دریافت این مجوز نخواهید داشت. در زمانی که کالای شما برای ورود به کشور با مشکل روبهرو شد بهتر است جهت اعتراض به عدم ترخیص کالا، این مجوز را روی پرونده خود قرار بدهید.
یک سری موارد در خصوص ترخیص کالا از گمرک و دریافت استانداردهای لازم وجود دارد که بهتر است آنها را به یاد داشته باشید. اگر یک کالا قرار است بهصورت موقت به کشور وارد شود و نهادهای نظارتی اجازه آن را داده باشند آنگاه به کسب جواز استاندارد نیاز نخواهد داشت. همچنین اگر شما میخواهید کالاهایی با تعداد کمتر از 5 را بهدفعات و با تکرار وارد کنید آنگاه لازم بوده که نمونهای را جهت بررسی به آزمایشگاههای مورد تأیید گمرک ارسال کرده و استانداردهای مربوطه را به دست آورید.
کسب تأییدیه از وزارت راه !
یکی دیگر از جوازهای بسیار مهم و اساسی که درمورد واردکردن کالا و ترخیص آن باید حتماً دریافت کنید، نامه تأیید از سمت وزارت راه است. این نامه در صورتی برای شما باید صادر شود که محصول وارداتی را یک مجموعه حملونقلی غیرایرانی آورده باشد. در این حالت شما باید مجوز مربوط به ترخیص کالا از گمرک را دریافت کرده و همچنین نسبت به پرداخت هزینه حملونقل نیز اقدام کنید. این هزینه با دلار با نرخ دولتی محاسبه میشود.

معمولاً یکی از دلایلی که مسئولان گمرک از ترخیص کالای شما جلوگیری میکنند این است که مجوز راه ندارید یا اینکه هزینه حملونقل را نپرداختهاید. در چنین شرایطی لازم بوده که مراحل اداری را طی کرده و بعد از دریافت مجوز و پرداخت هزینهها، نسبت به اعتراض به عدم ترخیص کالا اقدام کنید. معمولاً این مسیر 15 روز به طول میانجامد و بعد از بررسی مجوزهایتان، کالا ترخیص خواهد شد.
جواز برای قرنطینه محصولات مشکوک !
بعضی از محصولاتی که قرار است به کشور وارد شوند ممکن است مشکوک به آلودگی خاصی باشند. معمولاً تولیدات گیاهی و دامی و حیوانی ازایندست کالاها هستند. برای آنکه مسئولان نظارتی در گمرک مطمئن شوند که کالای شما بیماریزا یا آلوده نیست باید علاوه بر مجوزهای فوق، یک گواهی قرنطینه نیز دریافت کنید. برخی کالاها کلاً مستعد انتشار بیماری هستند و باید در گمرک برای مدتی قرنطینه شوند. برخی نیز ممکن است آلوده باشند اما ریسک کمی دارند.
در این حالت اگر گواهی سلامت محصول از طرف کشور تولیدکننده صادر شده باشد دیگر نیازی به قرنطینه نیست. بهتر است اگر در گمرک با مشکل ترخیص به علت قرنطینه و مشکوک بودن به آلودگی مواجه شدید، در زمان اعتراض به عدم ترخیص کالا، آن را بهدقت و با حساسیت بالایی پیگیری کنید چون میتواند تبعات زیادی برای جامعه و خودتان داشته باشد. در زمان تأیید شدن آلودگی، کالا تا زمان رفع شدن مشکل در گمرک باقی خواهد ماند.
مجوز از سمت وزارت بهداشت و درمان !
مورد بعدی که برای طیف وسیعی از محصولات وارداتی بسیار مهم و اساسی بوده و بدون آن کالا ترخیص نمیشود به جواز بهداشت مربوط میشود. بخش عظیمی از کالاهای آرایشی و بهداشتی مورداستفاده در کشور بهصورت وارداتی هستند و از طریق گمرک در بازار پخش میشوند. چنین محصولاتی چون بهصورت مستقیم با سلامت افراد مرتبط هستند باید به دقیقترین شکل ممکن در آزمایشگاههای وزارت بهداشت مورد بررسی قرار گرفته و بعد برایشان مجوز بهداشت صادر شود.

کسب جواز از وزارت فرهنگ و ارشاد !
معمولاً گروه کوچکی از واردکنندگان به این مجوز نیاز پیدا میکنند. اگر کسی بخواهد محصول و یا دستگاهی که با آن کتاب یا سایر محصولات فرهنگی را چاپ میکنند وارد کند باید مجوز وزارت ارشاد داشته باشد. البته باید بدانید که این مجوز فقط برای دستگاههای غیر پلمب و دستدوم نیاز است و اگر وسیلهای نو و بستهبندیشده باشد، دیگر نیازی به چنین مجوزی نخواهید داشت.
تأییدیه از سازمان انرژی اتمی !
بسیاری از وسایل مصرفی و موردنیاز ما با استفاده از سیگنالها و امواج کار میکنند. مهمترین وسیلهای که چنین مکانیسمی دارد تلفن همراه است که امروزه افراد زیادی تمایل به واردات آن دارند. درصورتیکه شما قصد دارید این محصول را وارد کنید باید از قبل مدل دقیق و حجم سفارش خود را به این نهاد اعلام کرده و جواز دریافت کنید.
همچنین انواع بیسیمها و حتی لیزرهایی که در زمینههای جراحی و طبابت مورداستفاده قرار میگیرند نیز باید پیش از ورود به کشور بهوسیله این سازمان تأیید بشوند. اگر شما چنین محصولاتی را پیش از دریافت مجوز تهیه کنید حتماً برای واردکردن آن به مشکل برخواهید خورد. بهتر است در جریان اعتراض به عدم ترخیص کالا مجوزهای لازم را گرفته و ثابت کنید که محصولتان هیچ خطر امنیتی ندارد.

جواز از طرف کانون پرورش فکری !
حتماً تعجب میکنید که در میان بسیاری از نهادهای صادرکننده مجوز واردات، نام کانون پرورش فکری نیز به چشم میخورد. بهتر است بدانید که این مجموعه روی تمام اسباببازیها، عروسکها و بازیهای فکری وارد شده نظارت میکند. کسانی که میخواهند اسباببازی و هرآنچه که به بازیکردن کودکان مربوط میشود را وارد کنند بهتر است پیش از انجام این کار، نمونهای را برای این مجموعه ارسال کرده تا بتوانند مجوز بگیرند.
نکات مهم درمورد اعتراض برای عدم ترخیص کالا !
حال که شما تا حدودی با مجوزها و مشکلاتی که سبب عدم ترخیص کالا از گمرک میشود آشنا شدید بهتر است درمورد نکات تکمیلی این مسئله نیز بیشتر بدانید. اولین مورد این است که اگر رأی دادگاه یا گمرک بر این بود که کالا بههیچوجه اجازه ورود نداشته و باید به کشور مبدأ بازگشت داده شود، به شما یک مدت سهماهه میدهند. در این زمان شما میتوانید مسئله را حل کرده و برای اعتراض به عدم ترخیص کالا به وکیل مراجعه کنید. با بررسی امور به دست وکیل ممکن است مشکل حل شده و کالای شما وارد کشور بشود.
اگر مشکل با کمک وکیل حل نشد بهتر است هرچه سریعتر برای عودت کالا اقدام کنید. در غیر این صورت و بعد از گذشت مهلت سهماهه، کالای شما بهوسیله گمرک ضبط میشود و دیگر به آن دسترسی نخواهید داشت. اگر مسئله مربوط به کالای شما چندان پیچیده نبود و فقط به لحاظ اداری به مشکل برخوردید آنگاه برایتان مهلت دوماهه در نظر گرفته میشود. در این زمان یک دادخواست باید بنویسید و برای نزدیکترین دادگاه به محل گمرک بفرستید.

اگر مشکل شما از مجوزها بود که باید آن را در سریعترین زمان ممکن دریافت کنید وگرنه بهتر است دلایل و نظرات خود را در دادگاه بیان کرده و نظر مراجع ذیصلاح را جلب کنید. در این حالت اعتراض به عدم ترخیص کالا بهاحتمال زیاد نتیجهبخش خواهد بود و برای گمرک مجوز ترخیص ارسال خواهد شد.
برای جلوگیری از مشکلات ترخیص چه کاری باید انجام داد ؟
بسیاری از افرادی که تاکنون تجربه ترخیص و واردات کالا را نداشتهاند در ابتدای مسیر خود به مشکلات زیادی برمیخورند و باید مدام برای اعتراض به عدم ترخیص کالا اقدام کنند. اگر شما نیز میخواهید برای نخستینبار نسبت به واردات اقدام کرده یا برای ترخیص به مشکل برخوردهاید بهتر است گامهایی که در ادامه مطلب برایتان بیان میشود را به خاطر بسپارید. در نخستین گام شما باید پرفرما و پکینگ لیست تهیه کنید. منظور از پرفرما سیاهه خرید است که در آن شرحی از محصول شما آورده شده است.
پکینگ لیست نیز جدولی است که در آن بهوضوح نام هر محصول، هزینه آن، برند، مدل و سری ساخت و همچنین تعداد موردنیاز آن آورده شده است. بهتر است اندازههای واقعی محصول نیز در این جدول آورده شود. در انتهای جدول همه آمار و ارقام باید جمع زده شود و بهصورت کلی ارزش نهایی و تعداد همه محصولات بیان شده باشد. بعد از آن باید برای گرفتن جواز ثبت خرید و بازرگانی اقدام کنید.

در زمان حملونقل علاوه بر بارنامه، باید بیمهنامه همه محصولات همراهتان باشد. اگر مشکلی برای محصولات شما در زمان ضبط شدن در گمرک به وجود آمد و قصد اعتراض به عدم ترخیص کالا در گمرک را داشتید حتماً این بیمهنامه را با خود بیاورید چون میتواند برای جبران خسارتها به شما کمک کند.
پک پرونده برای دریافت ارز و بررسی محصول در مقصد نیز باید تشکیل دهید. در گام بعدی نیاز است که یک شرکت حملونقل بینالمللی مسئولیت جابهجایی کالاهای شما را برعهده بگیرد. درمورد این شرکت در قسمت مجوز وزارت راه برایتان توضیح دادیم. بعد از آن شما باید یک پیشنویس مبنی بر دور اظهاری بنویسید و آن را به مرجع ذیصلاح در بخش فنی گمرک ارائه کنید. اگر این مسئول آن را تأیید کرد میتوانید دور اظهاری واردات را نهایی کنید. دقت کنید که مجوزهای یادشده در زمان تشکیل پرونده باید تحویل داده شود.

کلام آخر :
ما در این مقاله برای شما هرآنچه را که لازم بود در مورد ترخیص کالا و اعتراض برای عدم دریافت اجازه واردات بدانید، بیان کردیم. در ابتدا به معرفی نهاد گمرک و وظایف و مسئولیتهایی که برعهده دارد پرداختیم و دانستیم که از بخشهای مختلفی تشکیل شده که یکی از آنها کمیسیون حل اختلاف است. بسیاری از مسائل و مشکلات و همچنین اعتراض به عدم ترخیص کالا را میتوان در همین مرحله حلوفصل کرد و اصلاً نیازی به طرح دادخواست و مراجعه به دادگاه نخواهد بود.
همچنین در قسمت دیگری از مقاله به موضوع مشکلات ترخیص اشاره کردیم و مهمترین و متداولترین علتهای این مسئله برای شما شرح داده شد. بعد از آن به بیان مجوزهایی پرداختیم که هرکدام میتواند گوشهای از مشکلات ترخیص را برطرف کند. بهتر است شما پیش از اقدام برای واردات کالا نسبت به دریافت مجوزهای یادشده اقدام کنید تا در گمرک دچار مشکل نشوید. این مجوزها میتواند از سمت نهادها و وزارتخانههای مختلف صادر شود و بسته به نوع و ماهیت کالای وارداتی، تعداد آنها متغیر خواهد بود.
در نهایت نیز برای آنکه شما در زمان واردات با مشکل خاصی مواجه نشوید گامهای درست و اصولی برای ترخیص کالا را بیان کردیم. مهمترین نکته در این بخش آن بود که اگر کالای شما در زمان ضبط شدن بهوسیله گمرک آسیب دید و خواستید برای اعتراض به عدم ترخیص کالا اقدامی انجام دهید حتماً بیمهنامه نیز با خود داشته باشید.
یک پاسخ
چه سایت قشنگی دارین