متأسفانه با افزایش مصرف مواد افیونی در کشور، میزان طلاقهای مرتبط با این موضوع نیز افزایش یافته است؛ به همین دلیل آگاهی با شرایط طلاق به دلیل اعتیاد یک امر ضروری برای افرادی به نظر میرسد که گرفتار این بلای خانمانسوز شدهاند. اعتیاد همسر یکی از دوازده موردی است که زنان میتوانند با استناد به آن طلاق بگیرند. بهطورکلی طلاق از سوی زن همواره پیچیدگیهای بیشتری نسبت به طلاق از سوی مرد دارد؛ اما با اثبات کامل اعتیاد همسر میتوان روند چنین پروندههایی را تسریع کرد.
قوانین مربوط به طلاق زن از شوهر معتاد، با مباحث ماده ۱۱۲۱ قانون مرتبط است. باتکیه بر این قوانین میتوان بهصورت رسمی درخواست فسخ نکاح را از زوج مطرح کرد، البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در چنین پروندههایی علاوه بر ماده مربوطه، باید از ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی (قانون مرتبط با عسر و هرج) نیز کمک گرفت. در ادامه متن با ما همراه باشید تا کلیه اطلاعات مرتبط با این موضوع و همچنین نکات مهم طلاق به علت اعتیاد همسر را به شما عزیزان ارائه دهیم تا با مشورت با یک وکیل خانواده خوب بتوانید به این خواسته و دادخواست خود رسیدگی کنید.
رابطه عسر و هرج با طلاق به علت اعتیاد
عسر و هرج به شرایطی گفته میشود که زوج نتواند بهصورت کامل شرایط یک زندگی سالم و مناسب را برای زوجه فراهم کند. به طبع در چنین شرایطی زوجه این امکان را دارد تا با ارائه تقاضای رسمی، از زوج خود جدا شود. طلاق به دلیل اعتیاد نیز در همین چهارچوب قرار میگیرد.
با اعتیاد شوهر وی، کل زندگی خانوادگی به هم میریزد و طرفین دچار مشکلات روحی، مالی و … میشوند. در این زمان اگر زوجه حس کند که ادامه زندگی برای وی ممکن نیست و نمیتواند در کنار شوهر خود باقی بماند، باید نسبت به اجرای فرایند طلاق اقدام کند.
جالب اینجاست که اعتیاد شوهر تنها به مواد مخدر محدود نمیشود. در واقع اگر شوهر به مواردی مانند مشروبات الکلی اعتیاد پیدا کرده باشد نیز، زوجه این اختیار را دارد که درخواست طلاق خود را تقدیم دادگاه خانواده کند. اگر در هر صورتی ثابت شود که زوج به طور کامل مواد مخدر را ترک کرده است و یا به تشخیص پزشک، دیگر درگیر اعتیاد نیست، پرونده مذکور شرایط متفاوتی را طی میکند.
مهمترین مورد در زمینه چنین پروندههایی، عدم تمکین زوجه است. عدم تمکین یعنی زوجه دیگر نتواند بههیچوجه در کنار همسر خود زندگی کند؛ زیرا ممکن است از نظر جانی، مالی و … با خطرات مختلفی روبهرو شود. استفاده از مشاوران حقوقی به شما کمک میکند تا بدون نگرانی خاصی کلیه مراحل این پروندهها را با آرامش کامل طی کنید.
ماهیت قانونی طلاق به علت اعتیاد
ریشه موارد قانونی طلاق به دلیل اعتیاد در عقدنامه آورده شده است و در واقع زوجین با امضای عقدنامه بر این موارد توافق کردهاند. در شرایطی که زوج به مواد مخدر و یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد و حتی با اصرار زوجه جهت رفع این موارد اقدام نکند، زوجه میتواند درخواست خود را جهت طلاق اعلام کند.
نحوه پیگیری این پروندهها به میزان اعتیاد زوج بستگی دارد. برخی تصور میکنند که هر میزان اعتیادی میتواند یک دلیل مستحکم برای طلاق از زوج باشد، درحالیکه اینگونه نیست. اعتیاد زوج باید به حدی پیشرفته باشد که ادامه زندگی برای زن و همچنین فرزندان زوجین ممکن نباشد. علاوه بر این، زوج باید نسبت به اعتیاد خود کاملاً آگاه باشد و همچنین نتواند در مدتی که پزشک برای وی تعیین میکند از شر اعتیاد مربوطه خلاص شود. اگر چنین شروطی بهصورت کامل رعایت شوند، زوجه حق طلاق را به دست میآورد.

استفاده از چه میزان مواد مخدر موجب طلاق میشود؟
یکی از پرسشهای رایج در زمینه طلاق به دلیل اعتیاد در رابطه با میزان استفاده از مواد مخدر است. بهطورکلی میتوان گفت استاندارد و قانون خاصی در این زمینه وجود ندارد. ممکن است یک فرد با مصرف یک گرم تریاک توانایی اداره کلی زندگی خود را از دست بدهد، درحالیکه فرد دیگری با مصرف چهل گرم تریاک دچار هیچگونه اختلال روحی و جسمانی خاصی نشود.
در واقع تشخیص اینکه مصرف مواد موجب اختلال در زندگی زوجین شده است یا خیر، بر عهده دادگاه خواهد بود؛ بنابراین نمیتوان صرفاً بر اساس مصرف یک مقدار مشخص از مواد مخدر نسبت به ارائه درخواست طلاق اقدام کرد.
آیا مصرف مواد مخدر سبک هم موجب ایجاد حق طلاق میشود؟
برخی تصور میکنند که استفاده از مواد مخدر شیمیایی رایج که حجم چندانی ندارند (مانند ترامادول)، نمیتواند دلیلی برای طلاق باشد؛ اما این تصور کاملاً اشتباه است. مصرف چند دوز کوچک از ترامادول نیز اگر باعث ایجاد روابط نامناسب بین زن و شوهر شود، دلیل خوبی برای ارائه درخواست طلاق است.
پس از طلاق به علت اعتیاد، حضانت فرزندان به چه کسی میرسد؟
یکی از مواردی که میتواند موجب پیچیدگی پروندههای طلاق به دلیل اعتیاد شود، مسئله حضانت فرزندان است. در حالت عادی (عدم اعتیاد هر یک از زوجین) پس از طلاق حضانت فرزندان تا هفتسالگی به مادر اعطا میشود و پس از آن پدر حضانت آنان را بر عهده میگیرد؛ اما در پروندههای اعتیاد شرایط کاملاً متفاوت است.
اگر اعتیاد پدر ثابت شود و وی حتی پس از طلاق نیز نتواند نسبت به ترک اعتیاد خود اقدام کند، دادگاه حضانت فرزندان را نهتنها تا هفتسالگی، بلکه برای سالهای بعد نیز به مادر میدهد، البته باید به یاد داشته باشید که رسیدگی به پروندههای حضانت معمولاً دشواری بیشتری نسبت به پروندههای طلاق به علت اعتیاد دارد.

چطور میتوان اعتیاد به مواد مخدر را ثابت کرد؟
تا زمانی که اعتیاد به مواد مخدر زوج به طور کامل برای دادگاه ثابت نشود، گرفتن حق طلاق از سوی زوج تقریباً غیرممکن است. اولین و مهمترین روش اثبات این امر، معرفی کردن مرد به پزشکی قانونی جهت انجام آزمایشهای مختلف اعتیاد است؛ به دلیل اینکه راهکارهای مختلفی برای دور زدن چنین آزمایشهایی وجود دارد، معمولاً میتوان با کمک مواردی همچون ارائه شهود به دادگاه و همچنین استشهاد محلی، اعتیاد فرد مدنظر را اثبات کرد.
اثبات اعتیاد به شیشه چگونه صورت میگیرد؟
ماده مخدر شیشه یکی از رایجترین موارد موجود در زمینه طلاق به دلیل اعتیاد است. وجود این ماده در خون فرد، یک نشانه بسیار مناسب برای اثبات اعتیاد او محسوب میشود. در شرایطی که به اعتیاد فرد مدنظر اطمینان دارید؛ اما نشانهای از اعتیاد وی به این ماده مخدر در خون او دیده نمیشود، میتوانید از قاضی پرونده درخواست کنید تا نسبت به آزمایش فولیکول مو اقدام شود. مواد موجود در شیشه تا بیش از نود روز در درون فولیکولهای مو باقی میمانند و به همین دلیل بهرهگیری از این آزمایش بهترین راهکار ممکن برای اثبات اعتیاد فرد است.
راهکار اصلی برای اثبات اعتیاد فرد به ترامادول
اثبات اعتیاد به ماده مخدر ترامادول پیچیدگی بیشتری نسبت به اثبات سایر مواد مخدر دارد؛ زیرا فرد مدنظر میتواند بگوید که برای رفع مواردی همچون کمردرد، گردن درد، خستگی ناشی از کار و … دست به استفاده از این ماده زده است. علاوه بر این، مواد موجود در ترامادول معمولاً یک یا دو روز پس از آخرین بار مصرف، از بدن خارج میشود.
در پروندههای طلاق به علت اعتیاد فرد میتوانید از قاضی مربوطه بخواهید تا از زوج آزمایشهای موسوم به اسپکترومتری جرمی گرفته شود. این آزمایشها ترکیبی از آزمایش مو،آزمایش ناخن و … هستند که به طور کامل اعتیاد شخص را ثابت میکنند.

آیا در این پروندهها مهریه به زن تعلق میگیرد؟
پروندههای طلاق به دلیل اعتیاد از نظر اعطای مهریه به زن هیچ تفاوت خاصی با سایر پروندههای طلاق ندارند. مهریه به طور کامل متعلق به زن است و مرد در هر شرایطی باید آن را پرداخت کند، البته بهغیراز مواردی که زن مهریه مربوطه را بهصورت رسمی بخشیده است. علاوه بر این، درصورتیکه زوج توانایی پرداخت مهریه را بهصورت کامل نداشته باشد، ممکن است دادگاه مهریه مدنظر را قسطبندی کند (برای مثال یک سکه بهازای هر ماه).

طلاق به علت اعتیاد زوجه
اگرچه پروندههای طلاق به علت اعتیاد معمولاً مرتبط با اعتیاد زوج هستند؛ اما درصورتیکه زوجه اعتیاد داشته باشد نیز میتوان برای ارائه درخواست طلاق اقدام کرد. بهطورکلی مرد در هر زمانی که اراده کند، میتواند همسر خود را طلاق دهد و به وقوع شرایط خاصی نیاز نیست؛ اما حتی در شرایطی که زوجه معتاد باشد نیز باید مهریه و نفقه وی پرداخت شود.

سخن پایانی
پروندههای طلاق به علت اعتیاد، جزو پروندههایی محسوب میشود که اثبات مدارک و ارائه مستندات در آنها حرف اول را میزند. چه زوج و چه زوجه، میتوانند با اثبات اعتیاد طرف مقابل نسبت به ارائه درخواست طلاق خود اقدام کنند. حضانت فرزندان نیز توسط دادگاه تعیین میشود. استفاده از آزمایشهای پزشکی مهمترین روش در زمینه اثبات اعتیاد زوج و یا زوجه به شمار میآید.
طلاق به دلیل اعتیاد شامل جزئیات حقوقی بسیاری است که اکثر مردم عادی از آنها آگاه نیستند. در چنین مواردی بهترین روش ممکن برای پیروزی در پرونده، استفاده از مشاوران حقوقی است. یک وکیل مناسب میتواند به شما کمک کند تا از گرفتن حق طلاق اطمینان خاطر داشته باشید.