لوگو سایت

9:00 - 17:00

ساعت کاری

02128111107

برای مشاوره رایگان تماس بگیرید

زمان مطالعه: 6 دقیقه
مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

فهرست مطالب

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه مطلبی است که در این مقاله به آن پرداخته ایم. طلاق راه‌حلی مناسب برای جدا شدن زن و شوهر در شرایطی است که دیگر نمی‌توان به زندگی مشترک ادامه داد. یکی از موارد مرتبط با این موضوع، مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه است. همان‌طور که اطلاع دارید در زمان عقد زوج متعهد به رعایت ۱۲ اصل مهم می‌شوند. این اصول می‌توانند بعدها و در زمان جدایی به کمک زوجه بیایند تا وی بتواند طلاق بگیرد.

در قانون کشورمان حق طلاق با مرد است. این بدان معناست که مرد حتی بدون هیچ دلیل خاصی نیز می‌تواند از همسر خود جدا شود؛ اما زن باید نسبت به اثبات یکی از آن دوازده اصل مهم اقدام کند. عدم پرداخت نفقه را می‌توان شایع‌ترین مورد از این دوازده اصل دانست. زوجه می‌تواند باتکیه‌بر شواهد و اسناد مرتبط با این موضوع، به‌راحتی حق طلاق را از دادگاه دریافت کند.

به‌طورکلی اگرچه این امر ممکن است در ابتدا ساده به نظر برسد؛ اما اگر با پیچیدگی‌های حقوقی آن آشنا نباشید قطعاً نمی‌‌توانید پرونده مدنظر را پیش ببرید. در این متن قصد داریم شما عزیزان را به طور کامل با مراحل طلاق به علت عدم پرداخت نفقه توسط شوهر و در صورت نیاز مشورت و به کارگیری وکیل خانواده آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

نفقه به چه چیزی گفته می‌شود؟

پیش از ارائه هر مطلبی در زمینه مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه باید به این پرسش پاسخ دهیم که نفقه چیست؟ نفقه یکی از روش‌های دین اسلام برای بالا بردن کیفیت زندگی زنان در خانواده‌ها است. نفقه را می‌توان مالی دانست که شوهر پس از امضای سند عقد موظف به پرداخت آن می‌شود. البته این بدان معنا نیست که نفقه حتماً باید به‌صورت پول در اختیار همسر قرار گیرد. مهم‌ترین بخش نفقه، خوراک است. شوهر وظیفه دارد تا با استفاده از روش‌های حلال غذای مناسبی برای همسر خود تهیه کند.

بخش دیگر نفقه، شامل مواردی همچون مسکن و لباس است. این موارد نیز باید توسط همسر برای زوجه تأمین شوند. لوازم خانه، هزینه‌های مربوط به درمان، هزینه‌های مربوط به استفاده از خدمتکار جهت انجام امور منزل، هزینه‌های مرتبط با سفر و… نیز زیرمجموعه نفقه محسوب می‌شوند. درصورتی‌که شوهر در هر شرایطی نتواند از پس پرداخت این هزینه‌ها بربیاید و یا در کسب درآمد جهت پرداخت نفقه به‌صورت نقدی نیز موفق نباشد، زوجه این امکان را دارد تا نسبت به ارائه درخواست طلاق خود به دادگاه خانواده اقدام کند.

چه میزان کاهش نفقه حق طلاق را به زن می‌دهد؟

برخی از بانوان تصور می‌کنند بلافاصله پس از کاهش جزئی میزان نفقه و یا عدم پرداخت آن به‌صورت کامل می‌توان مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه را از سر گرفت. این تصور به‌صورت کامل نادرست است. شوهر تنها وظیفه دارد در حد متعارف نفقه موردنیاز همسر خود را تأمین کند. مهم‌ترین امر در تعیین میزان نفقه، استطاعت مالی شوهر است. برای مثال اگر شوهر از دارایی‌های زیادی برخوردار باشد؛ ولی نفقه پرداخت نکند، می‌توان از او طلاق گرفت.

از سوی دیگر اگر برخلاف سعی و کوشش شوهر برای کسب رزق‌وروزی حلال، وی هنوز نتواند این مبلغ را تأمین کند، ‌ معمولاً به او مهلت داده می‌شود. تصمیم‌گیرنده اصلی در زمینه استطاعت مالی شوهر دادگاه است و زوجین تنها می‌توانند با ارائه مدارک مربوط به این زمینه به دادگاه در تصمیم‌گیری کمک کنند.

بهترین روش اثبات عدم پرداخت نفقه به شکل مناسب توسط شوهر در مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

یکی از مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه، اثبات این مورد است که شوهر در چندین ماه اخیر هیچ‌گونه مبلغی جهت انجام امور مربوط به نفقه در اختیار همسر خود قرار نداده است. در واقع اثبات همین امر تنها موردی است که موجب احقاق حق طلاق می‌شود. راهکارهای مختلف جهت اثبات عدم پرداخت نفقه وجود دارد. از جمله این راه‌ها می‌توان به بهره‌گیری از شهود اشاره کرد. زن می‌تواند با کمک استشهاد محلی و همچنین همراهی شهود در دادگاه، موارد مدنظر خود را به اثبات برساند.

علاوه بر این، در صورت اقرار همسر به عدم توانایی وی در زمینه پرداخت نفقه نیز می‌توان حق طلاق را از مرد گرفت. به‌تبع ممکن است تصور کنید اثبات چنین مواردی در پرونده‌های عدم پرداخت نفقه بسیار راحت است؛ اما پیچیدگی‌های قانونی این مسئله و همچنین نیاز به چندین شاهد مختلف، موجب پیچیده‌تر شدن چنین پرونده‌‌هایی می‌شود. این در حالی است که یک مشاور حقوقی مجرب می‌تواند با ارائه اسناد مدنظر شما به دادگاه و ارائه درخواستی رسمی، روند رسیدگی به پرونده‌ طلاق را تسریع کند.

مهم‌ترین مراحل ارائه درخواست طلاق

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه شامل دو بخش اصلی است. این دو بخش مهم‌‌ترین بخش‌های هر نوع پرونده‌ای که با ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی مرتبط باشد به شمار می‌آیند. این ماده قانونی به طور کامل به مواردی همچون عسروحرج (دوازده ماده‌ای که شوهر موظف به انجام آنان است) می‌پردازد.

اولین گام در این زمینه، مراجعه زوجه به دادگاه و یا مراکز موسوم به حق اختلاف است. این مراکز در سراسر کشور وجود دارند و موظف‌اند به چنین پرونده‌هایی رسیدگی کنند. در این مرحله زوجه می‌تواند نسبت به اثبات عدم پرداخت نفقه توسط زوج اقدام کند. پس از اثبات این امر، ‌ دادگاه زوج را به محل مربوطه فرا می‌خواند و وی را در جریان شکایت زوجه قرار می‌دهد.

درصورتی‌که زوج از پرداخت نفقه پس از این مرحله نیز استنکاف کند و یا توانایی پرداخت نفقه را به‌طورکلی نداشته باشد، مرحله دوم آغاز می‌شود. در مرحله دوم، زوجه مدارک خود را برای بار دیگر به دادگاه مدنظر ارائه می‌دهد و از دادگاه دریافت حق طلاق را درخواست می‌کند.

رسیدگی به پرونده‌های طلاق نفقه چقدر طول می‌‌کشد؟

مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه رابطه مستقیمی با پیچیدگی پرونده و همچنین مدارک ارائه شده به دادگاه دارد. در شرایطی که مدارک موردنیاز بلافاصله پس از درخواست دادگاه ارائه شوند، به‌تبع مدت‌زمان مدنظر جهت رسیدگی به پرونده کم‌تر خواهد بود. به‌طورکلی نمی‌توان یک زمان استاندارد را برای رسیدگی به این پرونده‌ها تعیین کرد؛ زیرا هر طلاقی شرایط خاص خود را دارد.

اگر قصد دارید این مراحل را به‌راحتی هرچه‌تمام‌تر و بدون هیچ‌گونه استرسی طی کنید، بهتر است از یک وکیل مجرب طلاق بهره بگیرید. وکلا به شما در جمع‌آوری اسناد و مدارک کمک می‌کنند و قاعدتاً درخواست شما را به نحو بهتری در دادگاه به قاضی مربوطه توضیح می‌دهند.

عدم اثبات پرداخت نفقه توسط شوهر یکی از مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

اگر در هر یک از مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه ثابت شود زوجه به هر نحوی دروغ گفته و یا از شهود دروغین استفاده کرده است، پرونده مربوطه بلافاصله مختومه می‌شود. در چنین مواقعی حتی پس از گرفتن وکیل نیز نمی‌توان کار خاصی در این زمینه انجام داد؛ بنابراین بهتر است در این پرونده‌ها مطیع قانون باشید.

مهلت پرداخت نفقه توسط شوهر چقدر است؟‌

نفقه یک امر ضروری برای ادامه حیات زوجه محسوب می‌شود و به‌تبع در صورت عدم پرداخت آن زن این اختیار را دارد که نسبت به جدایی از همسر خود اقدام کند؛ اما عدم پرداخت نفقه باید در یک بازه زمانی خاص صورت بگیرد. به‌طورکلی اگر شوهر به مدت شش ماه تمام از پرداخت نفقه به زوجه خود امتناع کند و یا حتی در صورت داشتن استطاعت مالی نفقه مربوطه را نپردازد، ‌ زن می‌تواند درخواست طلاق خود را ارائه دهد.

البته باید به این نکته اشاره کنیم که مهلت مربوطه به شرایطی اختصاص دارد که شوهر توانایی پرداخت این مبلغ را داشته باشد. برای مثال در شرایطی که شوهر از کار خود اخراج شود و یا حتی با وجود اقدام جهت پرداخت نفقه به‌وسیله گرفتن وام و… نیز نتواند نفقه را پرداخت کند، ممکن است دادگاه مهلت شش‌ماهه را به تعویض بیندازد. 

طلب ممتاز بودن نفقه به چه معنا است؟

فرض کنید در حین رسیدگی به مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه، ‌ زوج فوت کند. به طبع در چنین شرایطی رسیدگی به پرونده مدنظر وارد فاز جدیدی می‌شود. پس از فوت زوج، نفقه به یک طلب ممتاز تبدیل می‌شود. طلب ممتاز یک عبارت قانونی برای طلبی است که بر سایر طلب‌ها ارجحیت دارد. این بدان معنی است که حتی پس از فوت زوج، باقی‌مانده دارایی وی باید صرف نفقه زن شود.

علاوه بر این، درصورتی‌که مرد ورشکسته شود نیز همین شرایط جاری است. این امر خود میزان اهمیت پرداخت نفقه توسط شوهر را به ما نشان می‌دهد. در زمان وقوع هر یک از شرایط فوق، زوجه می‌تواند جهت دریافت نفقه (از باقی‌مانده دارایی‌های شوهر) اقدام کند.

سخن پایانی

در این متن سعی کردیم کلیه مباحث حقوقی مرتبط با طلاق به جهت پرداخت نشدن نفقه را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. البته باید توجه داشته باشید که این موارد تنها گوشه‌ای از پرونده‌های حقوقی مرتبط با این موضوع هستند. طلاق از سوی زوجه همواره پیچیدگی‌های حقوقی خاص خود را دارد و معمولاً نمی‌توان به‌صورت شخصی روند کلی این پرونده‌ها را پیش برد. پیش بردن مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه با کمک یک وکیل مجرب و کارآزموده به بهترین شکل ممکن صورت می‌گیرد. وکلای مربوطه به علت آشنایی با کلیه موارد حقوقی و سابقه مناسب، می‌توانند برگ برنده شما در این زمینه باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان