پیدا کردن مکان بدهکار مطلبی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. گاهی در شرایطی، شاهد فرار شخص بدهکار و متواری شدن او برای نپرداختن بدهی به دلایل مختلف، هستیم. در چنین وضعیتی، ردیابی و یافتن مکان بدهکار فراری برای وصول بدهی کاری سخت و دشوار بهنظر میآید. به این صورت است که فرد طلبکار در پیدا کردن مکان بدهکار و دسترسی به او دچار سردرگمی میشود که چگونه طلب خود را وصول کند. در چنین شرایطی که بدهکار متواری شده است، تنها راه پیش روی طلبکار احتمالا شکایت علیه او و گرفتن حکم جلب است و در صورت مشاوره با یک وکیل کیفری میتوانید در این زمینه نتایج بهتری کسب کنید. البته در برخی موارد، امکان ردیابی بدهکار با روشهای مختلفی وجود دارد. در این مطلب از هرمس لایرز، به بررسی روشهای پیدا کردن مکان بدهکار میپردازیم.
راههای پیدا کردن مکان بدهکار
هنگامی که فرد بدهکار به هر دلیلی از پرداختن بدهی خود امتناع میکند و متواری میشود، پیدا کردن او کمی دشوار بهنظر میرسد. اما برای ردیابی و پیدا کردن مکان بدهکار، 3 راه مختلف وجود دارد که این راهها در ادامه بررسی شدهاند. البته همه این راهها قانونی نیستند و در صورت استفاده از آنها، فرد طلبکار باید به مراجع قضایی پاسخگو باشد.

استفاده از ابزارهایی مانند جیپیاس (GPS)
یکی از راههای پیدا کردن مکان بدهکار و ردیابی او، استفاده کردن از ابزارهایی مانند جیپیاس (GPS) است. امروزه جیپیاس هم در گوشیهای هوشمند افراد وجود دارد و میتوان با استفاده از جیپیاس، آنها را ردیابی کرد.از سوی دیگر، میتوان این دستگاه را به صورت جداگانه تهیه کرد و به نحوی به آن را نزدیک شخص مورد نظر قرار داد. بهعنوان مثال درون خودروی او جاسازی کرد. البته استفاده از جیپیاسهای جداگانه دردسرساز است و بهتر است برای پیدا کردن بدهکاری که متواری شده است، از طریق مراجع قضایی اقدام کنید و درخواست ردیابی او را بدهید.
نرمافزارهای جاسوسی تلفن همراه
راه دیگری که برای پیدا کردن مکان بدهکار وجود دارد اما قانونی نیست و اصلا از سوی وکلای دادگستری توصیه نمیشود، استفاده از نرمافزارهای جاسوسی بر روی گوشی شخص مورد نظر از سوی طلبکار است. البته کاربرد اصلی این نرمافزارها در صورت نصب بر روی گوشیها، قابلیت ردیابی گوشی در صورت به سرقت رفتن آن است. زمانی که این نرمافزار بر روی گوشی نصب شود، بدون آنکه علائمی نشان دهد، چتها، پیامکها و تماسهای آن موبایل را ردیابی میکند. البته در صورت استفاده این روش از سوی فرد طلبکار و اثبات استفاده، فرد باید به مراجع قانونی جوابگو باشد.
بهرهگیری از اطلاعات اپراتورهای تلفن همراه
راه دیگری که برای پیدا کردن مکان بدهکار وجود دارد، بهرهگیری از اطلاعات اپراتورهای تلفن همراه است. ردیابی اطلاعات تلفن همراه روشی است که مراجع قانونی نیز برای یافتن مکان بدهکاران و یا مجرمان و متهمان از آن استفاده میکنند. به این صورت که شماره تلفن فرد را از طریق اپراتور سرویسدهنده تلفن همراه را پیگیری کرده و به مکالمات او دسترسی پیدا میکنند. پیامکهای ارسالی یا دریافتی از این خطوط نیز تا 6 ماه در دسترس قرار دارند.
همواره باید به این نکته توجه داشت که این قاضی است که میتواند جواز اختیار ردیابی مجرم، متهم و یا بدهکار از طریق اپراتورهای تلفن همراه را صادر کند. بنابراین افراد در حالت عادی، نمیتوانند بدون حکم و جواز صادر شده از سوی قاضی به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. قاضی نیز دستور پیگیری شخص از طریق اپراتورهای تلفن همراه را معمولا برای متهمان و مجرمان فراری صادر میکند و صدور این حکم برای پیدا کردن مکان بدهکار مالی سختتر صورت میگیرد.
آیا امکان ردیابی تلفن همراه بدهکار از طریق قانونی وجود دارد؟
زمانی که فرد بدهکاری متواری میشود، وضعیتی گمراهکننده برای فرد طلبکار بهوجود میآید و به هر روشی به دنبال راه چارهای برای پیدا کردن مکان بدهکار میگردد. در چنین موقعیتی وکلای ماهر به موکلان خود پیشنهاد طرح دعوای مطالبه وجه بر اساس اسناد و مدارکی که اثباتکننده بدهکار بودن شخص مورد نظر باشد را میدهند.
فرد طلبکار هنگام تنظیم دادخواست مطالبه وجه باید آدرس و مکان خوانده یا همان بدهکار را درج کند. اما در صورتی که خواهان یا طلبکار، آدرس بدهکار را نداشته باشد، لازم است او را مجهول المکان اعلام کند. این دادخواست در مراجع ذیصلاح، مانند شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی، مورد بررسی قرار میگیرد. حال اگر به هیچ نحوی امکان دسترسی و پیدا کردن آدرس مکان فرد بدهکار وجود نداشت، دادگاه حکم به ردیابی او از طریق تلفن همراه را میدهد.
درمورد صدور حکم ردیابی تلفن همراه برای پیدا کردن مکان بدهکار چند نکته وجود دارد: اول آنکه دادگاه یا شواری حل اختلاف، حکم ردیابی تلفن همراه بدهکار را نمیدهند. بلکه باید رای صادر شود و بعد طلبکار از مرجع اجرای احکام تقاضا کند که برای یافتن آدرس بدهکار، تلفن همراه او را ردیابی کنند. معمولا دادگاه در مسائل حقوقی مانند پیدا کردن مکان بدهکار به راحتی حکم به ردیابی تلفن همراه او را نمیدهد استفاده از یک وکیل وصول مطالبات میتواند کمک کننده باشد.

صدور حکم جلب برای بدهکار متواری
صدور حکم جلب یکی از حقوق طلبکاران در قانون مدنی است که با استفاده از آن راحتتر میشود. در صورت عدم پرداخت مهریه از سوی مرد به همسر خود و یا عدم پرداخت مبلغ چک از سوی چکی صادر کرده است، اختلافات مالی بهوجود میآیند و قانونگذار نیز در اختلافات مالی این حق را برای طلبکاران در نظر گرفته است که بتوانند برای جلب بدهکار درخواست دهند.
برای جلب و پیدا کردن مکان بدهکار، لازم است که فرد طلبکار در وهله اول از طریق شورای حل اختلاف اقدام کند تا برای بدهکار یک اظهارنامه ارسال شود. چنانچه بدهکار اهمیتی به اظهارنامه ندهد و یا این که پیدا کردن مکان بدهکار دشوار باشد، طلبکار میتواند علیه او طرح شکایت کیفری کند. در این حالت فرد بدهکار به دادگاه احضار میشود تا تامین مناسبی برای پرداخت بدهی بدهد. اگر بدهکار نتواند تامین مناسبی بدهد، اموال او به درخواست طلبکار توقیف شده و بهوسیله آنها، طلب او وصول خواهد شد.
انواع حکم جلب برای پیدا کردن مکان بدهکار
در صورتی که بدهکار هیچ گونه اموالی برای توقیف و وصول طلب نداشته باشد، دادگاه حکم جلب او را صادر میکند. حکم جلب به 2 صورت وجود دارد؛ حکم جلب عادی و حکم جلب سیار. حکم جلب عادی زمانی صادر میشود که فرد شاکی، آدرس و محل زندگی بدهکار را بشناسد. درصورتی که شاکی هیچ نشانی از فرد بدهکار نداشته و یا بدهکار متواری شده باشد، قاضی حکم جلب سیار را صادر میکند. در چنین حالتی، حکم جلب سیار به تمامی مراجع قضایی ارسال میشود تا همکاریهای لازم را برای پیدا کردن مکان بدهکار انجام دهند.
پیگیری پروندههای حقوقی با خدمات موسسه هرمس لایرز
برای جلوگیری از هدر رفتن زمان خود میتوانید این کار را به یک وکیل خبره از موسسه هرمس لایرز بسپارید. موسسه حقوقی هرمس لایرز، ارائهدهنده خدمات تخصصی حقوقی در ایران است که انواع خدمات مشاوره و قبول وکالت برای پروندههای مختلف قضایی را زیر نظر بهترین وکلا ارائه میدهد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
شرایط صدور حکم جلب سیار چیست؟
برای آن که قاضی حکم جلب سیار برای پیدا کردن مکان بدهکار را صادر کند، یک سری شرایط عام و خاصی وجود دارد و قاضی با در نظر گرفتن این شرایط این حکم را صادر میکند. برای صدور حکم جلب سیار لازم است اقدامات لازم برای شکایت کردن انجام شده باشد و شاکی شکایت خود را مطابق با قانون علیه شخص متواری ثبت کرده باشد. در غیر این صورت حکم جلب صادر نخواهد شد.
چه زمانی دادگاه حکم جلب سیار صادر میکند؟
دادگاه زمانی حکم جلب سیار علیه بدهکار متواری صادر میکند که برای او محرز شده باشد شخص به واقع بدهکار است. برای اینکار نیز شاکی باید اسناد و مدارک لازم دال بر بدهکار بودن شخص ارائه کند. درصورتی قاضی اقدام به صدور حکم جلب سیار میکند که شاکی آدرس بدهکار را نداشته و یا بدهکار فرار کرده باشد.