در یک شهر، اقشار مختلفی از مردم زندگی میکنند و هر یک از آنها به کاری مشغول هستند. این انسانها نیازهای مختلفی دارند و ساختار شهر باید بهگونهای باشد که راحتی و آسایش انواع مردم را فراهم کند؛ به همین دلیل سازمانهای مختلفی تشکیل شدند تا کلیه امور ارضی و شهرسازی را سازماندهی کنند و پاسخگو نیازهای مردم شهر باشند.
در یک شهر بزرگ زمینهایی برای کشاورزی وجود دارند که امور مربوط به آنها را سازمان امور اراضی کشور بررسی میکند. امور شهرسازی از جمله ساخت کوچه و خیابان، عقبنشینیها، پاکیزگی شهر و… به عهده سازمان امور شهرسازی است. وجود محیطزیست و درختان و گیاهان از نیازهای هر شهری است تا از آلودگی هوای شهر جلوگیری کنند. حفظ نظافت این محیطها، آبیاری و دیگر رسیدگیهای مورد نیاز محیطزیست از جمله وظایف سازمان حفاظت محیطزیست است.
ازآنجاییکه برای ساخت، بهسازی و اداره یک شهر مسائل زیادی برای رسیدگی و سازماندهی وجود دارد، سازمانهای مختلف تشکیل شدند و کارها میان این سازمانها تقسیم شد. در این مقاله درباره وظایف این سازمانها و نحوه مراجعه به آنها صحبت میکنیم.
سازمان امور اراضی کشور
این سازمان در سال 1371 تشکیل شده است و در واقع یکی از مؤسسات دولتی به شمار میآید. این سازمان زیر نظر وزارت کشاورزی یا همان جهاد کشاورزی است که در راستای سازماندهی به امور زمین و اراضی فعالیت میکند. رئیس این سازمان نماینده وزارت کشاورزی است و در چارچوب قوانین میتواند فعالیت مستقل داشته باشد.
وزارت کشاورزی به محدوده وسیعی از امور کشاورزی مانند کودها و سموم و بسیاری از امور دیگر رسیدگی میکند؛ اما سازمان امور اراضی کشور بیشتر بر زمینهای کشاورزی و واگذاری طرحها نظارت دارد. این سازمان وظایف متعددی دارد که در ادامه آنها را ذکر میکنیم. کلیه امور ارضی و شهرسازی در جهت بهسازی شهر تنظیم شدهاند. ایجاد نظم و اجرای قوانین و مقررات به عهده هر یک از سازمانهای مربوطه است و بهمنظور اعاده ی حق و حقوق در این زمینه باید یک وکیل دیوان عدالت اداری مشورت نمود.

وظایف سازمان امور اراضی
این سازمان به ادارات مختلف تقسیم میشود که هریک وظایفی را به عهده دارند. سازمان بر انجام وظایف هر اداره نظارت میکند و کنترل آنها را بر عهده دارد. هر اداره در راستای وظایف خود عمل میکند و هدف از تشکیل سازمانهای مختلف، رسیدگی مناسب و بهتر به امور است.
4 اداره آمار و برنامهریزی، حقوقی، حفظ کاربری و واگذاری، به وظایف سازمان امور اراضی و شهرسازی رسیدگی میکنند. بهطورکلی وظایف سازمان امور اراضی کشور در ارتباط با مدیریت و سازماندهی زمینهای کشاورزی و انتقال اراضی به طرحهای کشاورزی و غیرکشاورزی است. رسیدگی به پروندههای مربوط به اراضی، تبادل اطلاعات و واگذاری زمین به کشاورزان بهصورت تعاونی، برخی دیگر از وظایف این سازمان است.

نحوه ارتباط با سازمان امور اراضی کشور
شما میتوانید شکایت خود را بهصورت اینترنتی در سایت سازمان امور اراضی کشور ثبت کنید. با وارد کردن نام و نام خانوادگی، شمارهتلفن، کد ملی و شرح شکایت بهآسانی میتوانید شکایت خود را به ثبت برسانید. برای تماس با سازمان امور اراضی، باید شماره سازمان مربوط به شهر یا شهرستان خود را از طریق اینترنت پیدا کنید.
تلفن سازمان امور اراضی در تهران 02143673000 است. برای دیدار حضوری و ملاقات با رئیس سازمان، میتوانید در روزهای سهشنبه از ساعت 8 تا 10 صبح مراجعه کنید. کد پستی و ایمیل سازمان امور اراضی در سایت سازمان موجود است و بهراحتی میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید.

شورای عالی شهرسازی
این سازمان در سال 1344 تأسیس و توسط فرح پهلوی اداره شد. سازمان شهرسازی به نظارت بر کلیه امور ارضی و شهرسازی کمک میکند. فعالیت این سازمان در راستای امور مربوط به بهسازی و نوسازی شهر است. این شورا فعالیتهای شهرسازی و عمرانی را با یکدیگر هماهنگ میکند. این سازمان باید امکانات شهری را بهگونهای فراهم کند تا برای تمام اقشار جامعه مفید و قابلاستفاده باشد. سنگفرش مخصوص نابینایان در پیادهروها، یکی از این مثالها است.
هدف فعالیتهای این شورا باید بهبود زندگی ساکنان باشد. وظایف متعدد و سنگینی به عهده این سازمان است که میتوانید برخی از آنها را حدس بزنید. این فعالیتها در حوزههای مختلف اقتصادی، بهداشتی – اجتماعی و زیستمحیطی است.
در یک شهر باید امکانات مختلفی برای ساکنین فراهم شود. تمام این امکانات باید بهگونهای طراحی شوند که راحتی و امنیت را برای مردم به ارمغان بیاورند. برای ساخت یک مکان باید تمام اقشار جامعه در نظر گرفته شوند. این سازمان در جهت پیشرفت شهر از نظرهای گوناگون تلاش میکند. کلیه امور ارضی و شهرسازی بر مبنای پیشرفت شهر بنا نهاده شدهاند و افراد مسئول باید این قوانین را بهدرستی انجام دهند. باتوجهبه افزایش شهرنشینی، این شورا از اهمیت بالایی برخوردار است.

وظایف سازمان شهرسازی
همانطور که گفته شد این شورا مسئولیتهای متعدد و سنگین در زمینههای مختلف دارد و باید بتواند شهر را در بهترین و مناسبترین حالت ممکن حفظ کند و بهبود ببخشد. در این قسمت برخی از مهمترین وظایف این سازمان را بیان میکنیم.
اقتصادی
برخی اتفاقات و حوادث سبب افزایش هزینهها میشود و کنترل این هزینهها و جبران آنها به عهده این سازمان است. برای مثال در فصولی که بارندگی زیاد است رواناب ایجاد میشود که این سازمان باید آن را کاهش دهد. افزایش ارزش املاک، افزایش ثبات اقتصادی، کاهش هزینه زیرساختهای خاکستری مانند سدها و افزایش حس مکان و افزایش عمر پیادهروها برخی از وظایف اقتصادی این سازمان است.
بهداشتی – اجتماعی
حفظ سلامت ساکنان یک شهر با انجام کارهایی مانند بهبود بیمارستانها و طرحهای آسانسازی درمان برای مستضعفین، از جمله وظایف این شورا است. ایجاد پیادهروها و خیابانهای مناسب برخی از وظایف اجتماعی سازمان شهرسازی است.
زیستمحیطی
با افزایش شهرسازی و شهرنشینی، پیوسته به محیطزیست آسیب وارد میشود و حیوانات و گیاهان زیستگاه خود را از دست میدهند. با کاهش گازهای گلخانهای میتوان در جهت بهبود آبوهوا قدم برداشت. با کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از هدررفتن آن، میتوان از آسیب به محیطزیست جلوگیری کرد. کاهش فرسایش خاک و در نهایت فراهمکردن زیستگاه مناسب برای حیوانات، از فعالیتهایی است که میتواند در بهسازی شهر کمک کند.

نحوه ارتباط با سازمان شهرسازی
برای ارتباط با سازمان شهرسازی، میتوانید با جستوجو در اینترنت، شماره سازمان شهر خود را پیدا کنید و با آنها در ارتباط باشید. برای مراجعه حضوری میتوانید به شهرداری یا شرکت عمران شهر خود مراجعه کرده و مشکلات خود را مطرح کنید. صندوق پیشنهادات و انتقادات یکی دیگر از روشهای ارتباط با این سازمان است که میتوانید نظرات خود را بهصورت کتبی اعلام کنید.
اهمیت وجود شهرسازی و عمران
این سازمان تقریباً در تمام زمینهها فعالیت میکند و بهصورت کلی بر شهر نظارت دارد. این شورا در تلاش است تا شرایطی فراهم کند که ساکنان بهراحتی فعالیتهای خود را انجام دهند. در این بخش به برخی از فعالیتهای سودمند و خردمندانه شهرسازیها اشاره میکنیم. این فعالیتها که برای زیباسازی یا راحتی مردم انجام میشوند به شرح زیر است:
- رنگآمیزی گذرگاهها
- راه دوچرخه
- کاشت گیاهان
- افزایش زیبایی شهر با مجسمهها
- افزایش تعداد پارکینگهای عمومی
- ایجاد مراکز تجاری و تفریحی
برخی ایدههای بسیار جدید و زیبا برای بهتر کردن ظاهر شهر وجود دارند که در شهرهای پیشرفته استفاده شدهاند و اسباب سرگرمی مردم را فراهم کردهاند. برخی از این ایدهها با هزینههای کمتر قابلاجرا هستند و بهظاهر شهر روح میبخشند. همه این فعالیتها بخشی از کلیه امور ارضی و شهرسازی است. برخی از این ایدهها به شرح زیر است:
- چیدمان هنرمندانه گیاهان در سطح شهر
- ساخت سرسره در کنار پلهها
- ساخت لانه برای پرندگان
- روح بخشیدن به زیرگذرها
- استفاده از نیمکتهای زیبا
- علائم تشویقکننده پیادهروی
- طراحی ایستگاههای اتوبوس زیبا و متفاوت

اهمیت محیطزیست و فضای سبز
همهجا میخوانیم که زمین خانه ماست. با توجه دیالوگ یکی از بازیگران مورد علاقهام باید بگویم که زمین تنها خانه ماست؛ بنابراین حفاظت از تنها خانهای که داریم بسیار اهمیت دارد. محیطزیست و گیاهان از کره زمین حفاظت میکنند و ما با آسیب رساندن به آنها سبب صدمه دیدن زمین میشویم. اکثر موادی که ما با آنها سروکار داریم از طبیعت استخراج میشوند. از گذشته تا کنون غذای ما از محیطزیست تأمین شده است؛ اما اهمیت فضای سبز در شهرها چیست؟
همه ما از آلودگی هوای شهرها آگاهی داریم و گیاهان سبب کاهش این آلودگیها میشوند. این فضاها برای تفریح نیز مناسب هستند و موجبات شادی ساکنین را فراهم میآورند. فضای سبز، طراوت و شادابی شهرها را افزایش میدهد و سبب حفاظت از کره زمین و محیطزیست میشود. سازماندهی و رسیدگی به امور مربوط به محیطزیست و فضای سبز به عهده سازمان حفاظت از محیطزیست است. فضای سبز از نظر عملکردی به 4 بخش تقسیم میشود که به شرح زیر است:
- فضای سبز عمومی
- فضای سبز نیمه
- فضای سبز معابر و خیابانها
- فضای سبز خصوصی

سازمان حفاظت از محیطزیست
این سازمان یک سازمان دولتی است که زیر نظر ریاستجمهوری فعالیت میکند و هدف آن نگهداری و حفظ محیطزیست است. به دلیل آسیبهای بسیار زیاد این چند دهه اخیر به محیطزیست و اهمیت فراوان کلیه امور ارضی و شهرسازی، فعالیتهای این سازمان از حساسیت بیشتری برخوردار شدهاند. در این سازمان هم کارها به بخشهای مختلف تقسیم شدهاند و معاونان، انجام فعالیتها را بر عهده دارند. سازمان حفاظت از محیطزیست دارای 5 معاونت است که به شرح زیر هستند:
- معاونت محیطزیست انسانی
- معاونت محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی
- معاونت محیطزیست دریایی و تالابها
- معاونت آموزش و مشارکتهای مردمی
- معاونت توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس

وظایف سازمان حفاظت از محیطزیست
تمام وظایف این سازمان و کلیه امور ارضی و شهرسازی از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. هدف این سازمان این است که در کنار بهرهوری صحیح از طبیعت، از آن حفاظت کند و مانع از آسیبدیدن طبیعت شود. هنگامی که بهرهوری ما در سطح متعادل باشد، سبب رشد و افزایش کیفیت زندگی انسانها میشود. علاوه بر تلاش برای جلوگیری از آسیب، این سازمان در تلاش است تا آسیبهای گذشته را نیز بهبود ببخشد.
این سازمان برای ایجاد یک بهرهوری متعادل، میکوشد تا ظرفیت محیطزیست را برای استفاده از منابع بسنجد تا بهاندازه از منابع استفاده کنیم. استفاده بیرویه از محیطزیست، بی شک سبب تخریب آن میشود. یکی دیگر از وظایف این سازمان برخورد صحیح و فعالانه با مشکلاتی است که برای محیطزیست به وجود میآید.
سازمان حفاظت از محیطزیست تلاش میکند تا در زمینههای مختلف درمورد محیطزیست، اطلاعات کسب کند تا بتواند برخورد مناسبی با مشکلات داشته باشد. مراقبت از اجرای قوانین محیطزیست یکی دیگر از وظایف مهم این سازمان است. همانطور که مشاهده میکنید کلیه امور ارضی و شهرسازی به هم مرتبط هستند.

نحوه ارتباط با سازمان حفاظت از محیطزیست
ارتباط با این سازمان بسیار ساده و آسان است. برای مراجعه حضوری میتوانید آدرس این سازمان را در اینترنت بهراحتی پیدا کنید. سازمان حفاظت از محیطزیست از 8 صبح تا 4 بعدازظهر باز است. برای ارتباط تلفنی میتوانید با شماره 02142781000 تماس بگیرید. از طریق ایمیل و صندوق پستی هم میتوانید با این سازمان ارتباط برقرار کنید. برای بهبود کلیه امور ارضی و شهرسازی انتقادات و پیشنهادات خود را با این سازمانها در میان بگذارید.
کلام آخر
امروزه شهرسازی و شهرنشینی در حال گسترش و افزایش بوده و کنترل تمام امور یک شهر کاری بسیار دشوار و پیچیده است؛ بنابراین سازمانهایی بنا شدند تا در کنار یکدیگر بتوانند شهرها را بهبود ببخشند و امکانات راحتی و آسایش ساکنین آن را فراهم کنند. فعالیت این سازمانها به هم مرتبط است و پیچیدگی خاصی دارد. آشنایی با وظایف و راه ارتباطی با این سازمانها به شهروندان کمک میکند تا مشکلات خود را با آگاهی بیشتر، بهراحتی حل کنند.
کلیه امور ارضی و شهرسازی از طریق این سازمانها قابلپیگیری هستند. اهمیت کشاورزی برای کشور کاملاً واضح است و سازمان امور ارضی در جهت توسعه کشاورزی فعالیتهای زیادی دارد. فعالیتهای سازمان شهرسازی و عمران بسیار گستردهتر است و به بخشهای مختلف تقسیم میشود. حفاظت از محیطزیست، به افزایش کیفیت زندگی انسانها و سلامتی آنها کمک شایانی میکند.