شهرداری را میتوان یکی از مهمترین ادارات دولتی دانست که وظایف مختلفی را بر عهده دارد. قوانین حقوقی و اتخاذ وکیل دیوان عدالت اداری مربوط به شهرداری از پیچیدگی خاصی برخوردار هستند. یکی از موارد حقوقی مربوط به همین بحث، موضوع اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری است.
ماده 55 شهرداری یکی از مهمترین موارد حقوقی در زمینه ایجاد امنیت، آرامش و بهبود زندگی مردم به شمار میآيد. بر اساس این ماده، شهرداری وظیفه دارد تا از فعالیت کلیه مشاغلی که با روندهای مختلف آرامش و زندگی مردم را مختل میکنند، جلوگیری کند. در ادامه مطلب “آشنایی با مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری” با ما همراه باشید تا در مورد این کمیسیون، موارد مورد بررسی و نحوه درخواست اعتراض به رأی آن اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم.

آشنایی با کمیسیون ماده 55
همان طور که در ابتدای متن نیز گفته شد، کمیسیون ماده 55 شهرداری را میتوان یکی از مهمترین کمیسیونهای این نهاد دانست. نام دیگر این کمیسیون، کمیسیون مشاغل مزاحم است. ماده ۲۰ کمیسیون مذکور به صورت کلی هدف از تشکیل این مجمع قانونی را تشریح کرده است.
به طور حتم، بسیاری از شهروندان شاهد مشاغلی در سطح شهر بودهاند که حتی با رعایت تمام نکات مربوطه، سر و صدا یا آلودگی به شدت بالایی را ایجاد میکنند. سر و صدا تنها نکته آزاردهنده چنین مشاغلی نیست و معمولاً به طور همزمان موجب آلایندگی محیطزیستی نیز میشوند.
وجود چنین آلودگیهای صوتی و محیطزیستی نتیجهای جز کاهش کیفیت رفاه مردم و سلامت عمومی نخواهد داشت و به طبع، شهرداری با نارضایتی عده کثیری از مردم ساکن در آن محل مواجه خواهد شد. متأسفانه در بسیاری از موارد، وجود چنین مشاغلی با ایجاد سر و صدا و آلایندگی همراه است؛ زیرا کلیه فرایند تولید محصول این موارد را میطلبد. شهرداری به عنوان مرجع مسئول باید نسبت به برطرف کردن چنین مشکلاتی اقدام کند و افزایش رفاه مردم را مد نظر داشته باشد.

موارد مشمول کمیسیون ماده 55
اولین مباحث مربوط به این مبحث حقوقی و اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری در اصلاحیه سال 1345 تشریح شد. همان گونه که شهرداری موظف است تا نسبت به پاکسازی مشاغل مزاحم اقدام کند، در مقابل مشاغل نیز باید حق این را داشته باشند که نسبت به این رأی صادر شده توسط این نهاد اعتراض خود را ارائه دهند.
آشنایی با تعریف کلی کمیسیون ماده 55 شهرداری میتواند دید روشنتری را به شاکیان برای شکایت و اعتراض ارائه کند. بر اساس قانون، شهرداری موظف به جلوگیری از ساخت و بنا کردن تمامی شرکتها یا ساختمانهایی است که با انجام امور مختلف، باعث ایجاد مزاحمت برای افراد ساکن در آن قسمت یا ایجاد آلودگی صوتی و محیطزیستی میشوند.
کارخانههای تولیدی بزرگ، کارگاههای صنعتی، گاراژهای همگانی و تعمیرگاههای ماشینآلات و وسایل نقلیه از جمله این اماکن به شمار میآیند. ساختمانهای تولید مواد محترقه، بناهای مربوط به دامداری و به طور کلی، تمامی مشاغلی که موجب ایجاد آلایندگی در محیط شهر میشوند، جزء این دسته قرار میگیرند.
نکته قابل توجه در مبحث اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری این است که حتی مشاغل عادی که به نظر بیخطر میآیند، اگر باعث ایجاد آلودگی محیطزیستی شوند و به طور کلی، آسایش مردم را به خطر بیندازند، مشمول این ماده میشوند.

سایر مشاغل مشمول
علاوه بر موارد که گفته شد، مشاغل دیگری نیز در صورت عدم رعایت استانداردهای لازم، با برخورد شهرداری روبرو میشوند. این مشاغل عبارتاند از:
- کلیه بناهای مربوط به بستهبندی، تولید و توزیع مواد شیمیایی خطرناک برای محیطزیست
- مرغداریهای سبک یا سنگین
- کارگاههای ساخت انواع کاشی و سرامیک
- کارگاههای تولید سیمان
- کلیه بناهای مربوط به آجرپزی
- کارگاههای تولید سفال
- کارگاههای تولید موزاییکهای قزاقی
- کارگاههای ساخت و بهرهبرداری از گچ یا آهک
- کارگاههای تولید و بستهبندی سنگ ساختمانی
- مشاغل مربوط به ساخت و بستهبندی شن یا ماسه و کلیه مشاغل زیر مجموعه
- کارگاههای ساخت چرم
- کارگاههای دباغی
- کارگاههای سالامبور
- کارگاههای مخصوص پاک کردن روده حیوانات مختلف برای مصارف غذایی و صنعتی
- کلیه مراکز کشتار انواع پرندگان و دام
- کلیه ترمینالهای مسافربری یا انبار محصولات
- مراکزی ارائهدهنده خدماتی نظیر شارژ کپسولهای گازی
- کلیه کارگاههای فلزکاری
- کلیه کارگاههای رنگآمیزی
- تمامی کارگاههای مخصوص رنگآمیزی کورهای
- تمامی کارگاههای مخصوص ریختهگری و ذوب کردن انواع فلزات صرف نظر از فلزات استفاده شده
- کلیه صافکاریها
- کلیه مراکز خرید قطعات یدکی خودرو
- کلیه مراکز مربوط به تعمیر ماشینآلات صنعتی
- تمامی مراکز مخصوص انبار کردن ضایعات محصولات مختلف
در ادامه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری، به انواع تصمیمات اتخاذ شده در این رابطه میپردازیم.

انواع تصمیمات اتخاذ شده
پس از بررسیهای کارشناسان و انجام امور مربوطه، کمیسیون ماده 55 شهرداری معمولاً یکی از رأیهای زیر را صادر میکند و صاحبان مشاغل باید نسبت به انجام آن اقدام کنند. در صورت اختلاف بر سر رأی داده شده، صاحبان مشاغل باید درخواست اعتراض خود را به مرجع قضایی ارائه دهند.
- انجام مجموعهای از فعالیتها برای کاهش آلودگیهای صوتی و آلایندگیهای محیطزیستی در سریعترین زمان ممکن
- رفع تمامی موارد ایجادکننده مزاحمت یا تولید ضایعات خطرناک
- تعطیلی کامل مرکز مد نظر به دلیل عدم رعایت تمامی استانداردهای لازم و تعقیب نمودن صاحب مرکز
- متوقف کردن فعالیت کارگاه آلاینده و فراهم کردن امکاناتی جهت انتقال کارگاه به خارج از شهر

مراحل کار کمیسیون ماده 55
اگرچه مراحل قانونی اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری کمی پیچیده به نظر میرسد، اما آشنایی هرچه بیشتر با این مراحل میتواند شانس موفقیت شاکی را در پیشبرد پرونده افزایش دهد، هرچند کمک گرفتن از مجموعههای حقوقی معتبری همچون مؤسسه رامان گرهگشا است و میتواند تمامی ابهامات و معضلات این مسیر را رفع کند. در ادامه به طور مختصر در مورد هر یک از مراحل صحبت میکنیم.
مرحله اول: اعلام شکایت نسبت به مرکز آلاینده
معمولاً اعتراضات مربوطه توسط شهروندان و به وسیله سامانههای ارتباطی شهرداریها انجام میگیرد. تمامی شهروندان از این حق برخوردار هستند که در صورت مشاهده هرگونه آلودگی صوتی، محیطزیستی و … نسبت به آن اعتراض کرده و این اعتراض را به شهرداری اعلام کنند.
مرحله دوم: تشخیص واحد مد نظر
در این مرحله شهرداری پس از بررسی شکایات ارسالی، نسبت به تشخیص واحد مربوطه اقدام میکند. در گام بعد، پرونده حقوقی تشکیل شده و سپس به دبیرخانه کمیسیون ارسال میشود. کارشناسان نظارتی دبیرخانه پس از بررسی پرونده، دستورات خاصی را در مورد واحد مد نظر صادر میکنند. این دستورات عبارتاند از:
- بررسی کلی از واحد مد نظر و شناخت میزان ایجاد آلاینده صوتی یا محیطزیستی
- ترسیم دقیق کروکی محل و دریافت مدارک مربوط به صاحب مرکز
- ارسال اخطاریه برای دریافت مدارک ملکی و کسبی
- تشکیل کمیسیون ماده 20
- بررسی پرونده
- ارسال رأی نهایی مبنی بر تعطیلی، جابهجایی یا تمهید
در گام بعدی، رأی ارسالی به دبیر کمیسیون ارائه میشود. پس از تأیید دبیر، جزئیات رأی مربوطه باید به مالک ابلاغ شده و رونوشتی از آن برای درج در پرونده دریافت شود. در ادامه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری به مرحله اجرای رأی میپردازیم.

مرحله اجرای رأی
در صورتی که پس از اعلام رأی ابلاغ شده، صاحب مرکز موارد خواسته شده را انجام ندهد، یک اخطار 48 ساعته ارسال میشود. در صورتی که مالک باز هم نسبت به انجام رأی مد نظر اقدام نکند، مدیر کمیسیون دستور میدهد تا مرکز را مهر و موم کنند، البته باید به این نکته اشاره کنیم که در صورت انجام موارد خواسته شده، مهر و مومی صورت نمیگیرد.
باید توجه داشته باشید که انجام هرگونه فعالیت تجاری و غیر تجاری در محلی که مهر و موم یا پلمب باشد، جرم تلقی میشود و مشمول مجازات بسیار سنگینی است. پس از ابلاغ رأی، مأموران شهرداری وظیفه دارند تا بدون هیچ مبحث خاصی نسبت به انجام دستور اقدام کنند.
پس از مهر و موم، باید تابلو و نشانه پلمب شدن روی درب کارگاه یا مرکز مربوطه نصب شود. پس از یک هفته، مأموران شهرداری دوباره از محل بازدید میکنند و در صورت باز شدن پلمب، مراتب مربوطه را به اطلاع مافوق خود میرسانند. بحث بعدی ما در مبحث اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری، شناخت مراحل اعتراض خواهد بود.
مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری
صاحب ملک و طرف حقوقی رأی باید در طی یک بازه زمانی سه ماهه پس از ابلاغ حکم، نسبت به ارائه اعتراض خود اقدام کند. در صورتی که مالک در هنگام ابلاغ حکم خارج از کشور باشد، این بازه زمانی به شش ماه افزایش مییابد. شکایت مالک باید علیه رأی کمیسیون مشاغل مزاحم و در دیوان عدالت اداری ثبت شود. مرجع رسیدگی چنین پروندههایی دیوان عدالت اداری است و شعبه رسیدگیکننده به درخواست شهروندان برای تعطیلی مرکز تجاری باید پاسخگو باشد.
نکته فوقالعاده مهم در زمینه رأی کمیسیون 55 شهرداری این است که حتی در صورت ارائه درخواست اعتراض شاکی، رأی کمیسیون قابل انجام خواهد بود و مالک باید نسبت به انجام آن اقدام کند. تنها در صورتی رأی در اوایل رسیدگی به پرونده باطل خواهد شد که دیوان عدالت اداری دستور مستقیم به توقف انجام آن را صادر کند.
سایر مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری
پس از ارسال اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری به دیوان عدالت اداری و ارائه دادخواست، طرف دعوی مهلت دارد تا طی مدت یک ماهه برای ارائه پاسخ مد نظر اقدام کند. پس از ارائه پاسخ توسط طرف دعوی، دیوان عدالت اداری نسبت به بررسی پرونده اقدام کرده و با انجام یک سری مراحل قانونی رأی خود را اعلام میکند.
رأی دیوان عدالت اداری در رابطه با پرونده کمیسیون ماده 55 تنها ظرف بیست روز قابلیت تجدید نظر دارد، البته تجدید نظر مربوطه باید در شعب تجدید نظر دیوان انجام گیرد. در صورتی که دیوان رأی کمیسیون ماده 55 را غیر عادلانه بداند، دستور به توقف اجرای رأی خواهد داد.
پس از اعلام رأی دیوان عدالت اداری، پرونده به کمیسیون ماده 55 برمیگردد تا یک رأی جدید صادر شود که معمولاً رفع مهر و موم یا صرف نظر از کل رأی صادر شده است.
اگر صاحب کارگاه تجاری به دومین رأی نیز اعتراض داشته باشد، باید طی یک بازه زمانی سه و شش ماهه نسبت به ارائه اعتراض خود اقدام کند. پروندههای مربوطه به طور معمول دوباره به شعبه قبلی دیوان عدالت اداری برمیگردند.

بهرهگیری از وکیل
در ادامه مبحث اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری باید گفت که این پروندهها معمولاً جزء پروندههای پر جزئیات حقوقی قرار میگیرند. وجود همین جزئیات کار رسیدگی و تکمیل پرونده را بسیار سخت میکند. این پیچیدگی به نحوی است که افراد ناآگاه به مباحث حقوقی و روند رسیدگی به این پروندهها تقریباً هیچ شانسی برای پیروزی ندارند.
یک وکیل یا مشاور حقوقی با تجربه میتواند بهترین راهکار را برای تسریع روند پیشبرد پروندههای مرتبط با کمیسیون 55 شهرداری در پیش بگیرد. وکلا با داشتن تمامی آگاهیهای مورد نیاز و همچنین تجربه حضور در دادگاه، شما را در کلیه مراحل مربوطه همراهی میکنند.

انتخاب یک وکیل مناسب
به طور معمول، در پروندههای مربوط به کمیسیون ماده 55، سه طرف اصلی درگیر میشوند. طرف اول مالک کسب و کار است، طرف دوم همسایگان یا ساکنانی که در کنار محل کارگاه زندگی میکنند و طرف سوم شهرداری خواهد بود.
یک وکیل مناسب باید بتواند پس از بررسی اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری، شما را با کلیه مباحث حقوقی و مدت زمان لازم برای پیگیری پرونده آشنا کند. در انتخاب یک وکیل مناسب باید همواره اعتبار و تجربه وی را مد نظر قرار دهید. بهرهگیری از وکلای نامعتبر یا بیتجربه تنها موجب از بین رفتن هزینه و زمان شما میشود.
هزینه وکیل
با توجه به این که بسیاری از مراکز مورد بحث در کمیسیون ماده 55 صنعتی هستند، میتوان گفت که با هر روز تعطیلی، صاحب مرکز احتمالاً ضرر مالی بسیار سنگینی را تجربه خواهد کرد. هنگامی که هزینه بهرهگیری از یک وکیل را با ضرر مالی احتمالی مقایسه میکنید، متوجه خواهید شد که هزینه کمک از یک وکیل واقعاً مناسب به نظر میرسد. صرف نظر از هزینه، یک وکیل مناسب میتواند روند پیشرفت پرونده و بازگشایی کارگاه تجاری را تسریع کند. قاعدتاً هرچه این بازگشایی زودتر اتفاق بیفتد، ضرر صاحبکار کمتر خواهد شد.
در این زمینه میتوانید از کمکها و مشاورههای مجموعه حقوقی رامان بهره بگیرد. این مرکز به دلیل داشتن کادر مجرب، حرفهای و آگاه به قوانین و روند بررسی پروندهها میتواند در سریع زمان ممکن بهترین نتیجه را به دست آورد و شما را در این مسیر پرچالش راهنمایی کند.
سخن پایانی
اعتراض به رای کمیسیون ماده 55 شهرداری اقدامی است که صاحبان کسب و کار نسبت به رأی صادر شده توسط کمیسیون ماده 55 شهرداری مطرح میکنند. این رأی میتواند مبنی بر تعطیلی محل کسب و کار، پلمب و غیره باشد. عدم آشنایی با کلیه جزئیات در چنین پروندههایی، تنها موجب اتلاف هزینه و در نهایت عدم پیروزی در پرونده میشود. از این رو، بهرهگیری از یک مشاور حقوقی میتواند بهترین برگ برنده برای رسیدن به نتیجه دلخواه باشد. مشاوران مجرب مؤسسه حقوقی رامان میتوانند در کلیه مراحل تشکیل پرونده تا اعلام رأی در کنار شما باشند و کلیه راهنماییهای مد نظر را ارائه کنند.