در قانون کشور هرگونه حمل و نگهداری از مشروبات الکلی عملی خلاف قانون شمرده میشود. به طبع هر عمل خلاف قانونی نیز دارای مجازات خاص خود است. مجازات حمل مشروبات الکلی بر طبق شرایط مختلفی تعیین میشود و قاضی پرونده ميتواند رأیهای مختلفی در این زمینه بدهد. مجازات مربوط به این امر با فاکتورهای مختلفی همچون نوع مشروب، نحوه حملونقل آن، قصد مجرم و … ارتباط دارد.
تفاوتی ندارد که مشروب مدنظر به همراه ماده مخدر حمل شود یا خیر، درهرصورت پس از دستگیری مجرم، وی به دادگاه اسلامی معرفی شده تا پرونده وی بررسی و رأی نهایی صادر شود. رسیدگی به این پروندهها اگرچه احتمالاً در ابتدا ساده به نظر میرسد؛ اما دارای پیچیدگیهای بسیاری است. برای مثال اگر مشروب متعلق به فرد حملکننده نباشد، مجازات تعیین شده نیز تغییر مییابد.
یکی از مهمترین موارد مرتبط با پروندههای حمل مشروبات الکلی، حمل مشروب مدنظر توسط ماشین است. این امر شرایط خاصی را در زمان تعیین مجازات ایجاد میکند که در ادامه به آن میپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر دراینرابطه و آشنایی کامل با مجازات حمل مشروبات مختلف و مشورت با یک وکیل کیفری متخصص، با ما همراه باشید.

کدام ماده قانونی با حمل مشروبات الکلی مرتبط است؟
ماده شماره هفتصد و دو قانون مجازات اسلامی به طور کامل در مورد مجازات حمل مشروبات الکلی است. در واقع کلیه رأیهای صادر شده در این زمینه، با توسل به این ماده قانونی است. بر اساس این ماده قانونی هرگاه هر فردی نسبت به خرید، فروش و یا حملونقل مشروبات الکلی اقدام کند و یا حتی مشروبات تولید شده و یا خریداری شده را در اختیار شخص دیگری قرار دهد، مشمول مجازات میشود.
علاوه بر این، نگهداری از مشروبات الکلی به هر نحوی و در هر مکانی جرم به شمار میآید و شخص مجرم باید مجازات شود. مجازات این امر بهاضافه موارد گفته شده هفتاد و چهار ضربه شلاق است. این هفتاد و چهار ضربه شلاق کوچکترین جزو مجازات مربوطه محسوب میشود؛ زیرا معمولاً مجرمین به شش الی یک سال حبس و همچنین پرداخت جریمه نقدی محکوم میشوند.
میزان جریمه نقدی مرتبط با حمل مشروبات الکلی باید پنج برابر میزان ارزش مشروبات ضبط شده باشد. برای مثال اگر میزان ارزش مشروبات مدنظر (به ارزش روز) یک میلیون تومان باشد، مجرم باید علاوه بر تحمل شلاقها و حبس، پنج میلیون تومان جریمه نقدی نیز بپردازد.
مجازات مربوط به حملونقل مشروبات الکلی در اتومبیل
اکثر پروندههای مربوط به مجازات حمل مشروبات الکلی مواردی هستند که در آن شخص مدنظر در اتومبیل خود مشروبات را حمل میکرده است. در چنین شرایطی حکم صادر شده باتوجهبه ماده هفتصد و دو و هفتصد و سه قانون مجازات اسلامی صادر میشود.
در واقع تفاوتی ندارد که مشروبات الکلی مدنظر جهت مصرف شخصی که درون خودرو قرار دارد و آن را حمل و جابهجا میکند، هستند و یا وی وظیفه انتقال آنها به مکان دیگری را برعهده دارد؛ زیرا درهرصورت مسئولیت این مشروبات بر عهده وی است.
البته در صورت همکاری وی برای مشخصکردن صاحب اصلی مشروبات و یا فروشنده آنها، ممکن است قاضی نسبت به کاهش میزان مجازات اقدام کند. درصورتیکه شخص راننده صاحب مشروبات باشد و با قصد قبلی نسبت به انجام حملونقل آنها اقدام کرده باشد، مجازات وی شامل همان هفتاد و چهار ضربه شلاق، حبس و جزای نقدی است.
مجازات حمل بیش از بیست لیتر مشروب چه چیزی است؟
مجازات حمل مشروبات الکلی با میزان حجم مشروبات توقیف شده نیز ارتباط دارد. درصورتیکه حجم مشروبات مربوطه بیش از بیست لیتر باشد، کلیه ماشینآلاتی که جهت حملونقل آن به کار گرفته شده است، به نفع دولت توقیف میشوند. در واقع اتومبیلی که به این منظور استفاده شده است، پس از اعلام حکم به دولت تعلق ميگیرد.
در شرایطی که خودرو مدنظر متعلق به فرد مجرم نباشد، وی باید معادل نقدی ارزش روز خودرو را پرداخت کند که به طبع مبلغ بسیار سنگینی است. علاوه بر این، اگر همراه با خودرو تجهیزاتی مربوط به ساخت مشروبات کشف شود، میزان مجازات افزایش میيابد.
بهطورکلی میتوان گفت مجازات حمل مشروبات الکلی در خودرو نسبت به حالات دیگر شدیدتر است. حتی اگر صاحب خودرو از وجود داشتن مشروبات الکلی خبر نداشته باشد، باز هم باید مجازات نقدی (میزان ارزش خودرو) و همچنین شلاق، حبس و مجازات ارزش مشروبات را تحمل کند.

در چه شرایطی خودرو توقیف نمیشود؟
همانطور که گفته شد، اگر صاحب خودرو از حمل مشروبات خبر داشته باشد، خودرو بلافاصله به نفع دولت توقیف میشود؛ اما در شرایطی که حمل مشروبات بدون اجازه صاحب اصلی خودرو انجام گیرد (وی هیچ اطلاعی از این امر نداشته و یا با این امر مخالفت کرده باشد)، خودرو پس از توقیف ممکن است به صاحب اصلی بازگردانده شود؛ اما همه چیز بستگی به رأی دادگاه دارد.
در چه شرایطی میتوان از حملونقل مشروبات الکلی شکایت کرد؟
یکی از بهترین راهکارهای موجود جهت کاهش حملونقل مشروبات الکلی در جامعه، گزارشهای مردمی است. مجازات حمل مشروبات الکلی در این شرایط نیز تفاوت خاصی با حالت عادی (شرایطی که مشروبات مربوطه توسط پلیس ضبط میشود) ندارد.
جهت ثبت گزارش خود میتوانید با پلیس تماس بگیرید و با به کلانتری محل خود مراجعه کنید. در مرحله بعد از شما درخواست میشود تا مدارکی که ادعای شما را ثابت میکند، ارائه کنید. این مدارک میتواند شامل مواردی همچون استشهادات محلی و یا حتی بهرهگیری از شهود عاقل و بالغ باشد. شما میتوانید با دردستداشتن شواهد مربوطه به دادگاه مراجعه کنید. پس از این گام، مراحل ثبت شکایت آغاز میشود.

مراحل رسیدگی به پروندههای حملونقل مشروبات الکلی چگونه است؟
تعیین مجازات حمل مشروبات الکلی بر اساس قوانین مجازات اسلامی صورت میگیرد؛ اما به طبع پیش از اعلامجرم و همچنین میزان مجازات، یک سری مراحل قانونی در این زمینه طی میشود. این مراحل بسته به نحوه ضبط مشروبات الکلی توسط مأمورین قانون متفاوت هستند. برای مثال در شرایطی که مشروبات در درون خودرو ضبط شوند، خودرو نیز به همراه مجرم تقدیم مراجع قضایی میشود.
در مواردی که شکایت توسط عموم مردم مطرح شده باشد، اولین گام دستگیری فرد مجرم است. پس از دستگیری وی، مأمورین قانون وظیفه دارند بهصورت کاملاً رسمی اتهامات مربوطه را به وی اطلاعرسانی کرده و سپس او را بازداشت کنند. بازداشت فرد به معنای مجرم شناختهشدن وی نیست و باید در دادگاه به این امر رسیدگی شود.
در گام بعدی، پرونده مربوط به مجازات حمل مشروبات الکلی در دادگاهی که مسئول رسیدگی به پرونده مدنظر است، تشکیل میشود. این پرونده باید دارای تمامی مدارک و اسناد مرتبط با امر نگهداری از مشروبات الکلی باشد تا قاضی بتواند به نحو احسن رأی خود را در این زمینه صادر کند.
در مرحله بعد بازپرس پرونده بررسیهای لازم را به عمل میآورد و سپس فرد به دادگاه فرا خوانده ميشود. پس از تفهیم اتهامات، وکیل مجرم میتواند نسبت به دفاع از وی بپردازد. این دفاع باید با ارائه مدارکی که عدم اختیار مجرم را به نمایش میگذارند، همراه باشد.

چرا باید از یک وکیل در چنین پروندههایی استفاده کرد؟
همانطور که مشاهده کردید مجازات حمل مشروبات الکلی بسیار سنگین است. حتی اگر قاضی تنها رأی به هفتاد و چهار ضربه شلاق بدهد، باز هم فرد مجرم باید مجازات سنگینی را تحمل کند. به یاد داشته باشید که در بسیاری از موارد، قاضی نهتنها رأی به هفتاد و چهار ضربه شلاق میدهد، بلکه بهاحتمال زیاد مجرم باید مجازات نقدی را نیز بپردازد.
مجازات مربوط به توقیف خودرو نیز که خود دارای پیچیدگیهای بسیاری است. برای مثال حتی پس از ثابت شدن عدم اختیار فرد مجرم در زمینه حملونقل مشروبات، باز هم رفع توقیف خودرو بهسادگی صورت نمیگیرد. در چنین شرایطی، بهرهگیری از یک وکیل میتواند روند رسیدگی به پرونده را تسریع کند.
وکلای حرفهای با کلیه ضوابط و قوانین مربوط به این پروندهها آشنایی کامل دارند. آنها بارهاوبارها در چنین مراجعی حضور یافتهاند و از موکلان بسیاری دفاع کردهاند؛ بنابراین اطلاعات بیشتری نسبت به مردم عادی دارند. مراجعه به دادگاه بدون استفاده از وکلای مجرب، نتیجهای جز عدم پیروزی در پرونده و تحمل کردن کل مجازات اعلام شده ندارد.
برخلاف تصور بسیاری از مردم، بهرهگیری از یک وکیل مجرب و باتجربه هزینه چندانی به دنبال ندارد. این در حالی است که در صورت مجرم شناختهشدن فرد، وی باید مبلغ هنگفتی را جهت هزینه مربوط به مجازات حمل مشروبات الکلی بپردازد. وکیل معتبر میتواند شما را از چنین شرایطی نجات دهد.
سخن پایانی
در این متن به بررسی مجازاتهای مختلف مرتبط با حمل مشروبات الکلی پرداختیم. همانطور که در ابتدای متن گفته شد، پروندههای مرتبط با این امر با فاکتورهای خاصی ارتباط دارند که باید در زمان انتقال پرونده به دادگاه آنها را بررسی کرد. این نوع پروندهها گاهی مواقع بسیار پیچیده میشوند، بهنحویکه بدون بهرهگیری از یک وکیل مجرب نمیتوان نسبت به تغییر مجازات نهایی اقدام کرد.
در شرایط عادی مجازات حمل مشروبات الکلی از شش ماه الی یک سال حبس و هفتاد و چهار ضربه شلاق است، علاوه بر این ممکن است رأی به پرداخت جریمه نقدی نیز داده شود، البته این مجازات در شرایط عادی تعیین میشود و با افزایش میزان مشروب، مجازات مربوطه نیز افزایش مییابد.