مالیات، یکی از مهمترین منابع درآمدی بسیاری از کشورهای دنیا است. درواقع این پول هزینهای است که هر شهروند بابت استفاده از امکانات یک کشور پرداخت میکند. در کشورمان هم این موضوع دارای سیستم خاصی است که تلاش میکند تا به شکلی مناسب و با رعایت عدالت، مالیات را از گروههای هدف اخذ کند. اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی بهعنوان یکی از موضوعات مهم در این زمینه مطرح است که در این بخش قصد داریم تا بیشتر به بررسی آن بپردازیم.
بهطورکلی فرآیند اخذ مالیات در کشور پیچیدگیهای خاص خود را دارد؛ به همین دلیل ضروری است بهخوبی با این فرآیند آشنا بشوید. با این کار میتوانید در صورت نیاز، به بهترین شکل، خواسته خود را انجام بدهید. در ادامه ابتدا شما را با شورای عالی مالیاتی و همه موارد مرتبط با نحوه اعتراض به رأی این شورا آشنا میکنیم.

چه مراکزی مسئول رسیدگی به اعتراضهای مالیاتی هستند ؟
مالیات موضوع جدیدی نیست و سالهای زیادی است که در بسیاری از نقاط دنیا اخذ میشود. قبل از پرداختن به موضوع اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی، بد نیست تا با مراحل اعتراض به مالیاتهای وضعشده آشنا بشوید. بهطورکلی در کشور برای اجرای عدالت کامل در این زمینه، مراکز مختلفی برای رسیدگی به اعتراضهای مودیان ایجاد شده است.
پرونده افراد معترض در چندین مراحل بررسی میشود تا عدالت به بهترین شکل برای همه افراد ایجاد بشود. در ابتدا مراکز غیر قضایی بهصورت اداری به بررسی پرونده میپردازند. برخی از پروندهها در این مرحله به نتیجه میرسد؛ اما در گروهی از پروندهها، مشکل رفع نمیشود. در چنین مواردی، پرونده برای بررسی بیشتر به مراکز تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی و هیئتهای بدوی حل اختلاف ارسال میشود.
تمامی پروندههای ارسالی در این مراکز، بهصورت دقیق و کامل بررسی میشوند که در بسیاری از آنها، پرونده به نتیجه رسیده و رأی هم صادر میشود. رأی صادرشده توسط این مراجع، لازمالاجراست. اگر بازهم پروندهای بینتیجه باقی ماند، به شورای عالی مالیاتی ارسال میشود که بررسیهای نهایی توسط این شورا انجام و رأی قطعی صادر میشود.
حتی در این مرحله هم امکان اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی دارد. وجود چندین مرکز مختلف و بررسی پروندههای مالیاتی در چند مرحله میتواند احتمال خطا را به صفر نزدیک کند. در این شرایط عمدتاً عادلانهترین مالیات برای هر فرد ایجاد میشود.

آیا میتوان به رأی شورای مالیاتی اعتراض کرد ؟
در بخشهای قبلی اشاره شد که شورای عالی مالیاتی جزو بالاترین نهادها برای رسیدگی به امور مالیاتی کشور است؛ به همین دلیل ممکن است برخی تصور کنند که امکان اعتراض به رأی مالیاتی وجود ندارد؛ اما اینگونه نبوده و در صورت عدم رضایت از رأی این شورا، میتوان نسبت به آن اعتراض کرد. البته این کار شرایط خاصی دارد و همه افراد نمیتوانند برای این کار اقدام کنند.
محدودیت زمانی یکی از این شرایط است که باید رعایت بشود. یک وکیل دعاوی مالیاتی باتجربه، میتواند شما را بهخوبی با تمامی این شرایط و نحوه اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی آشنا کند. عدم استفاده از یک وکیل خبره میتواند تنها هزینههای بیشتری روی دست شما بگذارد. در حقیقت نباید به هزینههای مشورت با یک وکیل توجه کنید؛ چراکه این کار مزیتهای زیادی برای شما دارد. درنهایت با کاهش میزان مالیات وضعشده و با جلوگیری از شکایت بیمورد، از وارد شدن هزینههای بیشتر به شما جلوگیری میشود.

برای اعتراض به رأی مالیاتی باید چه شرایطی در اختیار داشت ؟
همانطور که اشاره شد هرچند که امکان اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی وجود دارد؛ اما همه افراد نمیتوانند برای این کار اقدام کنند. تنها افرادی که دارای شرایط لازم هستند میتوانند برای این کار اقدام کنند اما این شرایط چه هستند؟
به آرای قطعی صادرشده در هیئتهای بدوی تنها در صورتی میتوان اعتراض کرد که رأی صادرشده بر اساس قوانین و مقررات نبوده یا مشکل نقص در رسیدگی داشته باشد. اعتراض به رأی شورای مالیاتی، تنها با دارا بودن این شرایط امکانپذیر است. در این شورا هم به ماهیت پرونده ورود نمیشود و بررسیها بیشتر برایناساس انجام میشود. درنهایت مشخص میشود که آیا رأی صادرشده با قوانین همخوانی دارد یا خیر.
علاوه بر این، فردی که به شورای عالی مالیاتی شکایت میکند باید مبلغی را بهعنوان ضمانت بهصورت وجه نقد و سپرده بانکی ارائه بدهد. اعتراض در شورا موردبررسی قرار میگیرد و درصورتیکه اعتراض رد شود، فرد باید مبلغی را هم بهعنوان هزینه رسیدگی به پرونده پرداخت کند؛ اما در صورت تأیید اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی، پرونده به هیئتهای همعرض دیگر فرستاده میشود.

تا چه میزان با شورای عالی مالیاتی آشنا هستید ؟
شورای عالی مالیات بالاترین مرجع استیناف برای امور مالیاتی و جزو نهادهای قانون اساسی برای رسیدگی به پروندههای مختلف مالیاتی در کشور است. این شورا مرجع نهایی کلیه مسائل مالیاتی است و قدرت حلوفصل اختلافات بین مودیان و سازمان مالیاتی را دارد. این شورا بهطورمعمول دارای ۲۵ نفر است که اعضای آن همگی باید شامل افراد حقوقی و آشنا به مسائل مالیاتی و حسابداری باشند.
اعضا توسط وزیر اقتصاد و سازمان امور مالیاتی کشور تعیین میشوند و برای سه سال میتوانند نسبت به پروندههای ارجاعی اقدام کنند. این شورا عموماً دارای ۸ شعبه بوده که اعتراضهای مودیان را بهصورت شکلی بررسی میکنند. تصمیمات این شورا درصورتیکه حداقل نصف اعضا به ازای یک نفر رأی بدهند، وجه قانونی پیدا میکند.
بهطورکلی این شورا وظیفه دارد تا پرونده مودیان معترض را نسبت به آرای هیئتهای دیگر مالیاتی بررسی کند. در صورت تأیید اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی میتواند آن را برای بررسی مجدد به هیئتهای دیگر ارسال کند.
شورای عالیاتی مالیاتی چه اختیاراتی دارد ؟
شورای عالی مالیاتی بهعنوان یکی مهمترین مراجع رسیدگی به موضوعات مالیاتی در کشور دارای اختیاراتی است که در این بخش با آن آشنا میشوید.

بررسی آرای قطعی هیئتهای تجدیدنظر مالیاتی !
در بخشهای قبلی هم اشاره شد اعتراض به آرای صادره توسط هیئتهای حل اختلاف مالیاتی، بر اساس عدم رعایت قوانین یا دیگر شرایط، در این شورا موردبررسی قرار میگیرد.
ارائه پیشنهادهای مختلف درباره چگونگی انجام قوانین !
اعضا شورای مالیاتی میتوانند با بررسی راهکارهای مختلف برای اجرای درست قوانین مالیاتی، پیشنهادهایی را به نهادهای مربوطه ارائه کنند. این قوانین در صورت تأیید، شکلی قانونی به خود میگیرند؛ همچنین این شورا میتواند آییننامههای اجرای قوانین مالیاتی را هم تعیین کنند. در حقیقت بیشتر این شورا نقش مشورتی با سازمان امور مالیاتی و وزارت اقتصاد و دارایی دارد. رسیدگی به اعتراضها از آرای هیئتهای بدوی از دیگر وظایف این شورا است.
اعتراض به رأی مالیاتی چگونه بررسی میشود ؟
اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی جزو آخرین اقدامات برای اعتراض به مالیات وضع شده است. طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات در کشور، درصورتیکه فردی نسبت به رأی این شورا معترض باشد، پرونده وی به هیئتی سهنفره ارجاع داده میشود. این هیئت توسط وزارت اقتصاد تعیین میشوند. البته این کار هم نیاز به شرایط خاصی دارد و همه مودیان معترض نمیتوانند نسبت به آن اقدام کنند. یکی از شروط این است که پرونده وی قابل رسیدگی دوباره در این شورا یا نهادهای دیگر نباشد.
بهطورکلی آرای صادره توسط شورای مالیاتی لازمالاجراست؛ اما در صورت اعتراض، میتوان از آرای این شورا به دیوان عدالت اداری شکایت کرد. همانطور که مشاهده میکنید مراکز مختلفی برای این کار ایجاد شدهاند تا بهخوبی عدالت در این زمینه رعایت بشود. برای ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری، باید در سامانه ساجد ثبتنام کرد. پس از ثبت درخواست، پرونده برای بررسی چندینباره به یکی از شعب این دیوان ارسال میشود.

آیا اعتراض به رأی مالیاتی میتواند مفید باشد ؟
پاسخ به این سؤال تا حد زیادی وابسته به اسناد و مدارکی است که در اختیار دارید. اصولاً در اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی، شانس کمتری برای موفقیت دارید. این پرونده قبلاً در هیئتهای مختلفی بررسی شده و نتیجه دلخواه شما حاصل نشده است؛ ازاینرو شانس موفقیت کمتر است. برای اعتراض به رای شورای مالیاتی، باید شکایت قویتری را تنظیم کرد که برای این کار نیاز به اسناد جدیدتری دارید.
در صورت موفقیت در نقض رأی شورای عالی مالیاتی در دیوان عدالت اداری، میتوانید مالیات وضعشده را به مقداری که از آن رضایت دارید، کاهش بدهید؛ اما در نقطه مقابل اگر نتوانید در این پرونده هم موفق باشید، تنها هزینههای خود را بیشتر کردهاید. همانطور که بارها تأکید کردهایم بهتر است حتماً قبل از اقدام برای این کار، با یک فرد آگاه مشورت کنید.

بهترین توصیه برای داشتن اعتراض موفقیتآمیز به رأی شورای عالی مالیاتی !
اگر مطمئن هستید که مالیات وضعشده برای شما با شرایط کاری و هزینههای شما همخوانی ندارد، باید نسبت به آن اعتراض کنید؛ اما همیشه اعتراض بهتنهایی نمیتواند مفید باشد و زمانی میتوانید بیشترین پاسخ را از آن بگیرید که بهدرستی برای این کار اقدام کرده باشید. در این بخش قصد داریم تا شما را با توصیههای مهم برای داشتن بهترین اعتراض به رأی شورای مالیاتی آشنا کنیم.
اسناد و مدارک مفیدی ارائه بدهید !
شما زمانی مجاز به اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی هستید که اسناد و مدارک لازم برای این کار را داشته باشید. باید بهخوبی بتوانید ثابت کنید که مالیات وضعشده برای شما بههیچوجه منصفانه نبوده و بسیار بیشتر از چیزی است که قانون شما را موظف کرده است. برای این کار، اسناد و مدارک میتواند نقش تعیینکننده داشته باشند. تمام اسناد مربوطه را که استدلال شما را تأیید میکند، وارد کنید و از درست بودن آنها مطمئن شوید. در این شرایط میتوانید امید زیادی به احقاق خواستههای خود داشته باشید.

درخواست خود را شفاف بیان کنید !
باید متن اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی، شما بهصورت شفاف بتواند خواستههای شما را بیان کند. برای این کار بهتر است از افرادی که در این زمینه تجربه دارند، کمک بگیرید. وکلایی که در این زمینه بهصورت تخصصی فعالیت کردهاند و تجربه زیادی دارند، میتوانند کمک زیادی به شما بکنند. عموماً به همه افراد توصیه میشود حتماً از مشورت و کمک با یک وکیل خبره استفاده کنند. این موضوع هرچند که میتواند برای شما کمی هزینهبر باشد؛ اما میتواند احتمال موفقیت شما را بیشتر کند.
لحن مؤدبانه خود را در سراسر نامه حفظ کنید !
متن اعتراضنامه و چگونگی تنظیم آن، میتواند نقش مهمی در تصمیم شورا ایفا کند. در بخش قبلی هم به یکی از موارد مهم برای تنظیم آن اشاره شد؛ اما لازم است تا در متن نکات دیگری هم علاوه بر موارد گفتهشده رعایت بشود. بهتر است از به کار بردن هرگونه الفاظ توهینآمیز یا اتهامی علیه هر شخص یا سازمانی خودداری کنید. باید بهصورت شفاف و با رعایت احترام، مشکل را مطرح کرده و اسناد ثابتکننده برای رد آن ارائه بدهید.
مشخص کنید که مخاطب آن، چه کسی است !
باید بهخوبی در متن اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی، مشخص بشود که هدف شما از اعتراض به رأی مالیاتی چیست و برای این کار باید بهخوبی مخاطب اعتراضهای شما معلوم باشد.