مجازات حمل سلاح سرد مطلبی است ک در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. به طور کلی حمل انواع سلاح باعث به خطر افتادن جان شهروندان میشود؛ بنابراین استفاده از آنها میتواند مجازات سنگینی را به دنبال داشته باشد. اساسا دو نوع اسلحه سرد و گرم وجود دارند و طبق قانون حمل هر کدام از آنها مجازات متفاوتی خواهد داشت. تنها در صورت داشتن مجوز حمل سلاح، فردی که سلاح سرد با خود حمل میکند، طبق قانون مجازات نخواهد شد. در واقع فرد برای هرگونه استفاده، حمل، صادرات، واردات و خرید و فروش سلاح سرد باید مجوز داشته باشد. در این مطلب از مجموعه هرمس لایرز به بررسی مجازات حمل سلاح سرد و نکات حقوقی و در صورت نیاز موارد استخدام وکیل کیفری در این زمینه میپردازیم.
سلاح سرد به چه نوع سلاحی گفته میشود؟
طبق آئیننامه قانون مجازت قاچاق اسلحه و دارندگان سلاح غیر مجاز، سلاح سرد وسیلهای است که هنگام استفاده شعله، حرارت و صدا تولید نمیکند. همچنین اصابت چنین سلاحی به بدن باعث پارگی و خونریزی میشود. استفاده از سلاح سرد ممکن است باعث از کار افتادن اعضای بدن به صورت موقت یا دائم شده و حتی به فوت شخص منجر شود. همچنین طبق آییننامه قانون مجازات قاچاق اسلحه و حمل غیر مجاز آن، سلاح مورد استفاده در مبارزه تنبهتن یا دفاع شخصی، سلاح سرد جنگی به شمار میرود. از جمله سلاحهای سرد جنگی میتوان به سرنیزه قابل نصب بر روی سلاح جنگی، تیروکمان غیر متعارف، قمه و کارد سنگر اشاره کرد.

به طور کلی سلاحهای سرد شامل موارد زیر میشوند:
- چاقو
- زنجیر
- پنجه بوکس
- قمه
- افشانههای اشکآور
- افشانههای خوابآور
- افشانههای بیهوشکننده
- شوکر الکتریکی
- تفنگ بادی
- کلت بادی شبیه به سلاح گرم
حمل سلاح سرد طبق قانون چه حکمی دارد؟
طبق ماده 4 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و حمل غیر مجاز سلاح، داشتن سلاح سرد و حمل آن جرم است و مجازات دارد. به طور کلی هرگونه حمل سلاح، صادرات و واردات، تعمیر، توزیع و حتی معامله غیر قانونی و بدون مجوز سلاح سرد جرم به شمار میرود. باید بدانید که در ماده 6 این قانون، مجازات حمل سلاح سرد به صراحت مشخص شده است.
طبق ماده 6 قانون مجازات قاچاق اسلحه، فردی که سلاحی سرد را خریداری، نگهداری، معامله و حمل کند، محکوم به حبس و پرداخت جزای نقدی میشود. مدت حبس این فرد 91 تا 180 روز بوده و باید بین 10 تا 20 میلیون ریال جزای نقدی بپردازد. باید بدانید که این مجازات باری حمل تنها یک قبضه سلاح سرد تعیین شده است. از همین رو، در صورتی که تعداد قبضه سلاح سرد بیشتر باشد، مجازات سنگینتری برای فرد حملکننده به دنبال خواهد داشت.
مواد مرتبط قانون مجازات اسلامی با جرم حمل سلاح سرد
ممکن است فردی با استفاده از چاقو یا هر سلاح سرد دیگری اقدام به قدرتنمایی کند. همچنین به این طریق با ایجاد مزاحمت برای افراد دیگر، از آنها اخاذی کرده یا تهدید کند و حتی گلاویز شود. طبق ماده 617 قانون مجازات اسلامی، در صورتی که چنین فردی محارب شناخته نشود، به حبس و تحمل 74 ضربه شلاق محکوم میشود. باید اشاره کرد که مدت حبس برای این فرد بین شش ماه تا دو سال تعیین میشود.
طبق تبصره یک ماده 617، فردی که سلاحهایی مانند قمه، شمشیر، قداره و پنجه بوکس را صرفا بهمنظور درگیری فیزیکی حمل کند، مجرم شناخته میشود. در نتیجه چنین فردی به حداقل مجازات مقرر شده برای این جرم در قانون مجازات اسلامی محکوم خواهد شد. همچنین طبق این تبصره هرگونه واردات، تولید و توزیع سلاحهای سرد ذکر شده ممنوع و غیر قانونی است. فردی که مرتکب چنین جرمی شود به جزای نقدی درجه شش محکوم میشود و دولت سلاحهای سرد او را ضبط یا معدوم خواهد کرد.
مجازات حمل سلاح سرد و ضرب و جرح عمدی یا غیر عمدی
ضرب و جرح عمدی به این معنی است که فرد حملکننده سلاح سرد از روی قصد و غرض به فردی دیگر حمله کرده و به او ضربه وارد کند. ضرب و جرح عمدی حملکننده سلاح سرد باعث آسیب اعضای بدن، شکستگی استخوانها و به طور کلی آسیب جسمی به فرد میشود. اما ضرب و جرح غیرعمدی زمانی اتفاق میافتد که فرد حملکننده سلاح سرد، برای دفاع از خود به فرد دیگر حمله میکند. باید اشاره کرد که اثبات غیر عمد بودن ضرب و جرح بسیار دشوار است. در صورتی که فرد نتواند غیر عمد بودن ضرب و جرح را به دادگاه ثبات کند، مجرم شناخته شده و طبق قانون حمل سلاح سرد مجازات خواهد شد.
اگر هنگام ضرب و جرح، ضارب سلاح سرد جنگی داشته باشد، به سه تا شش ماه حبس و جزای نقدی محکوم میشود. البته ممکن است که با توجه به آسیبدیدگی فرد مجروح شده، ضارب به پرداخت دیه یا قصاص محکوم خواهد شد. حمل وسایلی مانند چاقو، کارد آشپزخانه، چاقوی ضامندار و ساطور به دلیل کاربرد داشتن در زندگی روزمره، ممنوع نیست و مجازات ندارد. اما اگر از این وسایل به عنوان سلاح سرد برای قدرتنمایی استفاده شود، طبق قانون مجازات خواهد داشت.

دفاع مشروع به چه معنی است؟
ممکن است که فردی برای دفاع از مال، آزادی تن و نفس خود از سلاح سرد بهگونهای استفاده کند که در حالت عادی جرم به شمار میرود. طبق قانون 156 قانون مجازات اسلامی چنین عملی تحت شرایطی جرم نبوده و شخص با حمل سلاح سرد مجازات نمیشود.
شرایطی که باعث میشود که عمل حملکننده سلاح سرد، دفاع مشروع شناخته شود، عبارتند از:
- عمل حملکننده سلاح بهمنظور دفع تجاوز یا خطر، ضروری باشد
- میان آسیب احتمالی به دلیل تعرض و آسیب برای پرهیز از آن، ارتباط منطقی وجود داشته باشد
- تجاوز با اقدام آگاهانه یا تجاوز فرد ضارب و دفاع فرد دیگر انجام نشده باشد
- امکان کمک گرفتن از ماموران دولتی وجود نداشته باشد یا مداخله آنها در چنین شرایطی از انجام عمل تجاوز جلوگیری نکند
جمع بندی
افرادی که درگیر پروندههایی مرتبط با حمل سلاح سر میشوند، برای پیگیری پرونده خود، لازم است که با موسسه حقوقی مشورت کنند. چرا که با کمک چنین موسسهای میتوانند در زمینه اثبات عمدی نبودن ضرب و جرح و دفاع مشروع اطلاعات کافی کسب کنند. هرمس لایرز، یک موسسه حقوقی باسابقه و شناختهشده در سطح کشور است. شما میتوانید با مراجعه به مجموعه ما از مشاوره بهترین کارشناسان حقوقی در زمینه مجازات حمل سلاح سرد و نکات مربوط به آن بهره بگیرید.