مجازات تهدید با سلاح مطلبی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. احتمالاً حتی برای یکبار هم که شده، شنیدهاید شخص یا اشخاصی با دردستداشتن نوعی سلاح و برای پیشبرد اهداف خود، طرف مقابل خود را تهدید کردند؛ اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود. تهدید در این اتفاق میتواند باعث ایجاد ترس و وحشت شده یا حتی در مواقعی، مرگ را به همراه داشته باشد و مجازات تهدید با سلاح در چنین مواقعی معنا پیدا میکند.
طبق قانون مجازات اسلامی شخص تهدیدکننده محکوم به 74 ضربه شلاق و حبس از 6 ماه تا 2 سال خواهد شد. فرد تهدیدکننده حتی به فرض اینکه از سلاح خود استفاده عملی نکند و تنها سلاح را حمل کند نیز مجرم خوانده میشود و مجازات متعددی را در پی خواهد داشت.
قانونگذار در جمهوری اسلامی اجازه دسترسی عمومی مردم به سلاح را صادر نکرده است و طبق ماده 5 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، هرکس بهصورت غیرمجاز، سلاح گرم یا سرد جنگی را نگهداری و یا حمل کند بر اساس اینکه چه نوع سلاحی را حمل کرده است به 92 روز تا 10 سال حبس تعزیری محکوم خواهد شد.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چه قوانینی برای حمل با اسلحه و تهدید با سلاح وضع شده است؟ برای دانستن آن میتوانید با خدمات وکیل کیفری و راهکارهای آن اطلاعات کسب کنید. همچنین در انتهای این مقاله با مباحثی چون مجازات تهدید با سلاح، تهدید، عناصر اصلی جرم، سلاح گرم و سرد، محاربه و قوانین مربوط به تهدید با سلاح آشنا خواهید شد؛ بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که یک خط از این مقاله را هم از دست ندهید.
معرفی عناصر تشکیلدهنده مجازات تهدید با سلاح
حقوق جزایی یا کیفری با هدف حمایت از حقوق افراد، زیرمجموعه حقوق عمومی است و خود شامل حقوق کیفری عمومی و حقوق کیفری اختصاصی است. ماهیت حقوق کیفری عمومی بررسی جرم، مجرمین و مجازاتها است و طبق آن در دادگاه بهمنظور محکومکردن مجرم به ارتکاب جرم باید به بررسی سه عنصر قانونی، مادی و روانی پرداخته شود.

عنصر قانونی
به زبان ساده، قانون باید از قبل یک عمل را جرم تشخیص داده و قانونگذار برای این جرم مجازاتی وضع کرده باشد. تأیید جرم و اجرای حکم باید بر اساس قوانین و مقررات وضع شده و پیشبینی شده در قوانین جامعه باشد تا بتوان جرم و مجازات را بهصورت قانونی پیگیری کرد. مجازات تهدید با سلاح نیز از جمله مجازاتی است که سالها قبل در قوانین اسلامی وضع شده است.
بر اساس ماده 2 قانون مجازات اسلامی «هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب میشود.» همچنین با استناد به اصل سی و ششم قانون اساسی «حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و بهموجب قانون باشد.».
عنصر مادی
ارتکاب جرم باید مظهر خارجی داشته باشد تا بتوان آن را شناسایی کرد. جرم باید اجرا شود تا بتوان آن را کشف کرد و در دادگاه برای آن جرم، مجازات در نظر گرفته شود. برای اینکه شخصی به جرمی محکوم شود باید شواهدی وجود داشته باشد تا عمل مجرمانه اثبات شود؛ با درنظرگرفتن این موضوع، در صورت حذف عنصر مادی از شرایط تحقق جرم در حقوق کیفری، نمیتوان جرم را کشف و برای آن مجازات اجرا کرد.
عنصر روانی
فاعل در هنگام ارتکاب جرم باید نیت مجرمانه داشته باشد، وی باید با اراده خود و آگاهانه دست به انجام جرم بزند. تصور کنید فردی به دلیل ابتلا به جنون، سعی در تهدید شخص دیگر داشته باشد؛ در این صورت عنصر روانی که از جمله عناصر مهم جرمشناسی است مصداق خارجی پیدا نمیکند و نهایتاً این امر جرم تلقی نمیشود.
بررسی تهدید از طریق سلاح
ایران برای مجازات تهدید با سلاح قوانین سختگیرانهای وضع شده است تا بدین منظور از برهمخوردن نظم جلوگیری شود. باتوجهبه آمارهای رسمی، نزاع بین افراد و خشونت در بین مردم نسبت به سالهای گذاشته افزایش داشته است و در شش ماه نخست سال گذشته، 40 درصد کل معاینات از طریق مراجعین نزاع در پزشکی قانونی ثبت شده است.
تهدید از طریق سلاح میتواند شامل مواردی مانند: تهدید با چاقو، اسلحه، قمه، شمشیر، زنجیر، پنجه بوکس و … شود. استفاده از این ابزارها موجب برهمخوردن امنیت در جامعه میشود؛ بنابراین طبق قانون برای فرد، حبس، شلاق، مجازات نقدی و حتی اعدام در نظر گرفته شده است.
نحوه انجام شکایت تهدید و مجازات تهدید با سلاح
اگر شما هم با استفاده از سلاح در موقعیت تهدیدآمیزی قرار گرفتید شکایتی تحت عنوان تهدید با سلاح را در قالب شکوائیه تنظیم کنید و سپس در دفاتر خدمات قضایی ثبت کنید؛ نهایتاً دلایل شکایت خود را در دادسرا ارائه دهید تا پیگیریهای لازم انجام شود. البته مشورت و کمکگرفتن از یک وکیل میتواند روند کار شما را تسریع بخشد.
انواع سلاحهای غیرمجاز در ایران
در برخی کشورها مانند آمریکا حمل سلاح ممنوع نیست و حتی از آن بهعنوان یک حق یاد میکنند، در برخی کشورهای دیگر نیز بنا به شرایطی میتوان از سلاح استفاده کرد؛ اما ایران از جمله کشورهایی است که حمل سلاح در آن بهصورت عمومی رایج نیست و دارندگان سلاح حتماً باید مجوز داشته باشند.

سلاح گرم
طبق آیین نامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، سلاح گرم سلاحی است که صدا، شعله و حرارت را به همراه داشته باشد. تهدید افراد با سلاحهای گرم نیز مشمول مجازات تهدید باسلاح در قوانین ایران است. معمولا بزهکاران برای تهدید طلافروشیها، بانکها، صرافیها و مکانهایی که دارای اوراق بهادار، پول، طلا و سکه هستند از شیوه مسلحانه استفاده میکنند.
سلاح سرد
بهموجب قانون، هنگام استفاده از سلاح سرد، صدا و حرارت ایجاد نمیشود و درصورتیکه سلاح سرد به بدن فرد برخورد کند منجر به خونریزی یا آسیبهای موقت و یا حتی دائمی و جبرانناپذیر خواهد شد. چاقو، زنجیر، پنجه بوکس و شوکرهای الکتریکی از جمله ابزارهای مهم برای معرفی سلاح سرد هستند.
مجازات تهدید با سلاح
بر اساس ماده 501 قانون مجازات اسلامی «هرگاه کسی به روی شخصی سلاح بکشد یا هر کار دیگری که موجب هراس او میگردد؛ مانند فریاد کشیدن یا انفجار صوتی انجام دهد و بر اثر این ارعاب، شخص بمیرد یا مصدوم گردد بر اساس تعاریف انواع جنایات به قصاص یا دیه محکوم میشود».
همچنین با استناد به ماده 617 قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده «هر کس بهوسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرتنمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود درصورتیکه از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد».
حتی به صرف اینکه فرد تنها به حمل انواع سلاحهای گرم و سرد اکتفا کند و در عمل از آنها استفاده نکند، با توجه به ماده 6 قانون مجازات اسلامی، « هر کس به طور غیرمجاز سلاح گرم یا سرد جنگی یا سلاح شکاری یا قطعات مؤثر یا مهمات، آنها را خریداری، نگهداری یا حمل کند به حبس از نود و یک روز تا 10 سال محکوم خواهد شد». تهدید از طریق سلاحهای گرم و سرد مصداق یک جرم واحد هستند و مجازات تهدید با سلاح در راستای این جرمها اجرا میشود.
درباره محاربه مجازات تهدید با سلاح چه میدانید؟
در ماده 279 قانون مجازات اسلامی آمده است که «محاربه عبارت از کشیدن سلاح بهقصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است، بهنحویکه موجب ناامنی در محیط گردد»؛ یکی از شرایط تحقق محاربه استفاده از سلاح است و منظور از کشیدن سلاح نمایش دادن آن است؛ همچنین در کنار آن مجرم باید حتماً قصد جان، مال یا ناموس شخص مقابل خود را کرده باشد.
حکم محارب در قانون ایران
اگر به مهمترین منبع یعنی مواد قانون مجازات اسلامی مراجعه کنیم در ماده 282، قطع کردن دست راست و پای چپ، صلب، اعدام و نفی بلد از جمله مجازات جرم محاربه است. در این ماده منظور از صلب و نفی بلد به ترتیب، به صلیب کشیدن و تبعید کردن است؛ البته این دو مجازات در گذشته کاربرد بیشتری داشته است.
سخن پایانی
ایران از جمله کشورهایی است که در زمینه حمل سلاح و استفاده از آن، قوانین سختی را وضع کرده است و مجازات تهدید با سلاح نیز شامل حبس، دیه، قصاص و حتی اعدام خواهد شد. در ایران سلاحهای گرم و سرد در اختیار نیروهای نظامی و امنیتی است و بهراحتی مجوز استفاده از آنها برای عموم مردم صادر نمیشود.
باوجوداینکه افراد از مجازات استفاده از سلاح آگاه هستند؛ اما باز هم اشخاصی وجود دارند که از طریق قاچاق، سلاحها را خریداری میکنند و برای رسیدن به اهداف خود از آنها استفاده میکنند؛ ناگفته نماند که اگر شخصی در مقابل تهدید با اسلحه زیر فشارهای روانی، وحشت و استرس، جان خود را از دست بدهد این مورد میتواند قتل عمد بهحساب آید.
بااینوجود پیشنهاد میشود درصورتیکه با استفاده از سلاح، مورد تهدید قرار گرفتید سریعاً از طریق مراجع قانونی پیگیری کنید تا مجازات تهدید با سلاح در مقابل مجرم اجرایی شود. در اولین مرحله، شکوائیهای را تنظیم و ثبت کنید و سپس در دادگاه دلایل خود را شرح دهید.