در برخی از مواقع گمرک کالاهای وارداتی را به دلیل عدم مطابقت با مقررات تعیینشده ضبط میکند. در چنین شرایطی واردکنندگان میتوانند با جمعآوری مدارک لازم نسبت به اقدام گمرک اعتراض ثبت کنند. شایانذکر است فرایند ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالاها در گمرک از نظر حقوقی پیچیدگیهای بسیار زیادی دارد. بهطورکلی تمامی محصولات واردشده باید هیچگونه مغایرتی با قواعد گمرک نداشته باشد. در ادامه درباره اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک بیشتر توضیح خواهیم داد و در این خصوص شما میتوانید با وکیل دیوان اداری هم این موضوع را پیگیری نمایید.
معمولاً گمرک باتوجهبه مقررات خود کالاهای ضبطشده را در گروههای مختلف دستهبندی میکند. نحوه ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالاها در هر گروه با یکدیگر تفاوتهایی دارد. چنانچه خواهان ترخیص کالا توسط گمرک هستید باید ابتدا از دلیل اصلی برای ضبط کالا توسط گمرک آگاه شوید. با دانستن دلیل اصلی برای ضبط کالا بسیار راحتتر میتوان نسبت به ثبت اعتراض و آزادسازی کالاهای موردنظر اقدام کرد.
وضعیت کلی کالاهای ضبطشده توسط گمرک !
گمرک برای ضبط هر یک از کالاها باید دلیل موجهی ارائه کند. در واقع ضبط کالا بدون داشتن دلیل مشخص وجه قانونی نخواهد داشت؛ ازاینجهت واردکنندگان یا مالکین اصلی کالا باید از دلیل ضبط کالای خود مطلع باشند. ذکر این نکته حائز اهمیت است گمرک برخی از کالاها را به دلیل مغایرت با قوانین واردات در سال ترخیص ضبط میکند. برای ثبت اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک زمان محدودی وجود دارد.
بهطورکلی در اکثر مواقع گمرک پس از ضبط کالا اخطارنامهای صادر میکند. این اخطارنامه به نشانی محل زندگی یا کار واردکننده کالا ارسال میشود. طبق این اخطارنامه افراد باید ظرف مدت نود روز نسبت به تعیین وضعیت کالای خود اقدام کنند. درصورتیکه نتوانید پروندههای محکم برای ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالا تا موعد مشخص تشکیل دهید باید کالا را از کشور خارج کنید.
در برخی از مواقع واردات کالاهای موردنظر با قوانین و مقررات وضعشده توسط گمرک مغایرتی ندارد. بااینوجود گمرک نسبت به ضبط کالا اقدام میکند. دلیل رایج برای ضبط کالا در چنین مواقعی عدم پرداخت هزینههای لازم به طور کامل جهت ترخیص کالاست. در چنین شرایطی واردکنندگان کالا عوارض گمرک را به طور کامل پرداخت نکردهاند.

ضبط کالا به دلیل عدم پرداخت هزینههای ترخیص آن به طور کامل !
همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم گمرک برای ضبط هر یک از کالاها باید دلیل مشخصی ارائه دهد. در بیش از چهل درصد از مواقع دلیل اصلی برای جلوگیری از ترخیص کالا عدم پرداخت هزینه ترخیص آن محسوب میشود. ذکر این نکته حائز اهمیت است با پرداخت هزینههای گمرک به طور کامل با ترخیص آن موافقت خواهد شد. در نظر داشته باشید نمیتوان برای چنین پروندههای درخواست اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک ثبت کرد.
در بسیاری از مواقع گمرک افراد را به دلیل عدم پرداخت عوارض گمرکی جریمه میکنند. در چنین شرایطی واردکنندگان باید علاوه بر پرداخت تمامی هزینههای ترخیص کالا، مبلغی بهعنوان جریمه نقدی نیز به گمرک پرداخت کنند. این جریمه به دلیل عدم پرداخت هزینههای ترخیص کالا در زمان معین از واردکنندگان اخذ میشود. بهطورکلی تمامی کالاها در صورت عدم پرداخت هزینه ترخیص به گمرک یک نوع قاچاق محسوب میشوند.
واردکنندگان برای ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالا توسط گمرک باید به دستگاههای قانونی مراجعه کنند. در نظر داشته باشید فرایند ثبت اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک نیاز به زمان زیادی دارد. ازاینجهت بسیاری از واردکنندگان با مراجعه به یک مؤسسه حقوقی برای رسیدگی به امور حقوقی وکیل میگیرند.

ضبط کالا به دلیل مغایرت با مقررات گمرک چگونگی ثبت اعتراض نسبت به آن !
واردات بسیاری از کالاهای ضبط شده از نظر قانونی با موانع مختلفی روبرو است؛ ازاینجهت واردکنندگان باید قوانین واردات کالا را پیش از واردکردن آن به طور دقیق بررسی کنند. چنانچه کالایی به دلیل مغایرت با قوانین واردات ضبط شده باشد باید برای ثبت اعتراض نسبت به آن دلایل محکمی ارائه دهید. در نظر داشته باشید ثبت اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک با دلیل موجه برای واردات چنین کالاهایی اقدامی نسبتاً دشوار بهحساب میآید.
برای ثبت اعتراض نسبت به چنین پروندههای بهتر است ابتدا به یک مؤسسه حقوقی مراجعه کرد. همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم پیگیری امور حقوقی ثبت اعتراض و همچنین یافتن دلیل موجه برای ثبت اعتراض از نظر حقوقی نسبتاً پیچیده است. یک مؤسسه حقوقی با در اختیار داشتن مشاوران متخصص در زمینههای مختلف میتوانند به واردکنندگان کالا کمک کند.
در برخی از مواقع هزینه پیگیری امور اعتراض بسیار بالا میرود. متخصصان حقوقی یک مؤسسه میتوانند با بررسی تمامی جوانب پرونده سریعترین راه برای ثبت اعتراض و آزادسازی کالا را بیابند. پیگیری امور از طریق سریعترین روش هزینه بسیار کمتری برای واردکنندگان خواهد داشت. در واقع اخذ یک وکیل برای پیگیری چنین پروندههای از نظر مالی مقرونبهصرفه است.

ضبط کالا به دلیل عدم رعایت قوانین تعیینشده برای واردات در یک سال و نحوه ثبت اعتراض !
برخی از قوانین واردات گمرک در هرسال بهروزرسانی میشوند. در واقع، گمرک در هرسال باتوجهبه وضعیت اقتصادی کشور قوانین خاصی مرتبط با همان سال وضع میکند. گاهی اوقات واردکنندگان از وجود چنین محدودیتهایی در واردات اطلاع ندارند. در این صورت برای اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک باید مدارک مرتبط با واردات و همچنین رسیدهای خرید بار را به مراجع قانونی تحویل دهید. در ادامه درباره نحوه ثبت اعتراض در چنین شرایطی بیشتر توضیح خواهیم داد.
باتوجهبه تغییر قوانین ذکرشده به طور سالیانه، نحوه برخورد گمرک برای عدم رعایت این مقررات اندکی متفاوت است. گاهی اوقات گمرک به واردکنندگان جهت ثبت اعتراض یا برگرداندن کالا به خارج از کشور زمان بیشتری میدهد. جریمه در نظر گرفته شده برای چنین پروندههایی نیز به طور قابلتوجهی کمتر است. در نظر داشته باشید فرایند اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک برای پروندههای ذکر شده پیچیدگی بسیار کمتری دارد.
درصورتیکه کالای واردشده تنها با یکی از بندهای قوانین سالیانه مغایرت داشته باشد میتوان با ثبت اعتراض نسبت به آزادسازی آن اقدام کرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است گمرک برای آزادسازی چنین کالاهایی باتوجهبه ارزش کلی بار جریمهای از واردکنندگان دریافت میکند.

محاسبه جریمه قابل پرداخت پس از اعتراض واردکننده و موافقت با ترخیص کالا توسط گمرک !
بهطورکلی میزان جریمه در نظر گرفته شده پس از موافقت با ترخیص کالا به نوع تخلف در واردات بستگی دارد. در نظر داشته باشید پرداخت جریمه تنها در زمانی میسر است که گمرک با ترخیص کالا در ازای پرداخت جریمه موافقت کند. در صورت عدم موافقت با ترخیص کالا حتی با پرداخت جریمه نیز نمیتوان نسبت به آزادسازی آن اقدام کرد. معمولاً بررسی پرونده اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک بین چهار تا نه هفته طول میکشد.
میزان جریمه تعیینشده توسط گمرک برای آزادسازی کالا باید توسط مراجع قانونی مشخص شود. در واقع بدون اخذ تأییدیه از سمت این مراجع نمیتوان نسبت به آزادسازی کالا اقدام کرد. شایانذکر است معمولاً فرایند تأیید میزان جریمه قابل پرداخت در حدود دوهفته طول میکشد.
درصورتیکه افراد برای ترخیص کالای خود در زمان کوتاهتر دلیل موجهی داشته باشند میتوانند این موضوع را به اطلاع دادگاه برسانند. چنانچه تأخیر در ترخیص کالا باعث زیان مالی واردکننده شود، دادگاه بررسی پرونده را در اولویت قرار میدهد. برای رسیدگی به پرونده ضبط کالا در زمان کوتاهتر باید در ابتدا نسبت به تنظیم یک دادخواست اقدام کنید. وکلای حقوقی میتوانند این کار را در زمان نسبتاً کوتاهی برای واردکنندگان کالا انجام دهند.

مدارک موردنیاز برای ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالا در هنگام مراجعه به دادگاه !
اکثر مدارک موردنیاز جهت اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک برای پروندههای واردات مختلف یکسان است. تمامی واردکنندگان جهت ثبت اعتراض باید مدارک هویتی خود را به همراه داشته باشند. در واقع بدون در اختیار داشتن این مدارک امکان ثبت اعتراض به گمرک وجود نخواهد داشت. درصورتیکه برای پیگیری امور حقوقی پرونده وکیل اخذ کردید، باید مدارک هویتی را به همراه وکالتنامه رسمی ارائه دهید.
بهطورکلی وکیل حقوقی برای پیگیری چنین پروندههای باید حتماً با واردکننده یک وکالتنامه رسمی با حوزه اختیارات گسترده تنظیم کرده باشد. در واقع بدون داشتن وکالتنامه با حوزه اختیارات گسترده، وکلا توانایی رسیدگی به امور پرونده را نخواهند داشت. ذکر این نکته حائز اهمیت است، باید رسید خرید بار در خارج از کشور را نیز جهت ثبت اعتراض به دادگاه ارائه دهید.
از دیگر مدارک موردنیاز برای ثبت اعتراض میتوان به فرمهای تکمیلشده دادگاه مصالحه اشاره کرد. در این فرمها واردکننده یا نماینده قانونی آن باید دلیل اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک را به طور واضح مشخص کند. در صورت عدم توانایی نوشتن توجیهنامه برای اعتراض میتوانید از مشاوران حقوقی یک مؤسسه کمک بگیرید. مشاوران باتوجهبه نوع کالا میتوانند دلیل موجهی برای ثبت اعتراض ایجاد کنند.

چگونگی طیکردن روند حقوقی ثبت اعتراض نسبت به ضبط کالا توسط گمرک !
همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم روند حقوقی برای ثبت اعتراض در مورد هر یک از پروندههای ضبط کالا با یکدیگر تفاوتهایی دارند. دلیل اصلی این موضوع وجود تفاوت عمده در دلیل اصلی ضبط کالا محسوب میشود. با درنظرگرفتن اهمیت ترخیص کالا و رفع ضبط آن توسط گمرک، اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک باید در سریعترین زمان انجام شود. با این کار میتوان تا حد ممکن جلوی زیان مالی بیشتر بر واردکننده را گرفت.
بسیاری از کالاها دارای تاریخ مصرف هستند؛ ازاینجهت باید روند ترخیص آنها در زمان کوتاهی صورت گیرد. در چنین شرایطی میتوان باتوجهبه ماهیت کالا درخواست تسریع روند پرونده را ثبت کرد. با این کار امور پرونده در زمان بسیار کوتاهتری طی میشود. در نظر داشته باشید دریافت مشاوره از متخصصان حقوقی میتواند روند طی شدن پرونده را به طور قابلتوجهی سریعتر کند.
در برخی از مواقع کالای واردکنندگان بدون هیچ دلیل موجهی ضبط میشود. ذکر این نکته حائز اهمیت است در صورت ضبط کالا بدون هیچ دلیل موجهی میتوان در هنگام ثبت اعتراض درخواست اخذ خسارت ثبت کرد. چنانچه توانایی اثبات این موضوع را داشته باشید گمرک خسارت واردکننده را جبران میکند.

درخواست اخذ خسارت از سمت گمرک در صورت ضبط کالا بدون دلیل موجه !
گاهی اوقات کالای واردکنندگان به دلیل وجود خطا در فرایند واردات ضبط میشود. در واقع گمرک هیچ دلیل موجهی برای ضبط کالاهای واردکننده موردنظر ندارد. در چنین شرایطی با اطمینان از ناموجه بودن اقدام گمرک، میتوان در خواست پرداخت زیان وارد شده بر واردکننده را ثبت کرد. پیش از ثبت اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک بهتر است با یک متخصص در مؤسسه حقوقی مشورت کرد. این افراد میتوانند در تنظیم اعتراضنامه به واردکنندگان کمک کنند.
ذکر این نکته حائز اهمیت است رسیدگی به پروندههای حقوقی با وضعیت ذکر شده به زمان بیشتری نیاز دارد. دلیل اصلی این موضوع پیچیده بودن اینگونه از پروندههای حقوقی است. رسیدگی به پروندههای درخواست اخذ خسارت از گمرک در حدود پانزده درصد بیشتر از پروندههای رایج اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک طول میکشد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است معمولاً برای رسیدگی به پروندههای طلب خسارت یک جلسه دادگاه برگزار میشود. حضور شاکی در این جلسه دادگاه در اکثر مواقع الزامی محسوب میشود. درصورتیکه فرد شاکی دارای وکیل به همراه وکالتنامه رسمی دراینخصوص باشد نیازی به حضور خود فرد شاکی نخواهد بود.
دریافت مشاوره حقوقی پیش از اقدام برای اعتراض نسبت به عدم ترخیص کالا !
به دلیل دشواری طیکردن مراحل قانونی پروندههای اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک بسیاری از افراد از یک مؤسسه حقوقی کمک میگیرند. در این مؤسسات، واردکنندگان میتوانند پس از مشخصکردن نوع کالا و دلیل ضبط آن توسط گمرک مشاوره حقوقی دریافت کنند. با این کار میتوان سریعترین روش را برای پیگیری امور پرونده پیدا کرد.
درصورتیکه احتمال موفقیت پرونده اعتراض به ضبط کالابسیار پایین باشد، مشاوران به افراد پیشنهاد بازگرداندن کالا را میدهند. در چنین موقعیتهایی شانس موفقیت پرونده در دادگاه صالحه بسیار پایین است. ثبت اعتراض نسبت به اقدام گمرک برای ضبط کالاها در این موقعیت از نظر اقتصادی توجیهی ندارد. در واقع احتمال ضرر بیشتر واردکنندگان با ثبت اعتراض در چنین پروندههایی وجود دارد.

نتیجهگیری !
بهطورکلی برای ضبط کالا توسط گمرک دو دلیل عمده وجود دارد. بسیاری از واردکنندگان، عوارض واردات یک کالا را به طور کامل پرداخت نکردهاند. در چنین شرایطی با پرداخت عوارض میتوان نسبت به ترخیص کالا اقدام کرد. درصورتیکه کالا به دلیل عدم رعایت مقررات ضبط شده باشد باید با تشکیل پرونده نسبت به این موضوع اعتراض کنید. برای اعتراض به ضبط کالا توسط گمرک باید دلایل موجهی داشته باشید. در صورت موفقیت پرونده اعتراض، کالای افراد توسط گمرک ترخیص میشود.