مالیات و مباحث مربوط به آن همواره به عنوان یکی از پیچیدهترین مباحث حقوقی شناخته میشوند و موضوع الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی در این بین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مالیات از جمله منابع اصلی درآمد دولت به شمار میآید و به همین علت، صاحبان کسب و کار باید با مباحث مالیاتی آشنایی کافی را داشته باشند.
متأسفانه در کشور ما درک عمومی از مسائل حقوقی به خصوص مسائل حقوقی مالی بسیار کم است، همین امر موجب میشود تا بسیاری از افراد در مباحث حقوقی مالیاتی سردرگم شوند و نتوانند حق خود را بگیرند. با توجه به پروندههای مربوط به این موضوع، به سادگی میتوان فهمید که بسیاری از جرائم مالیاتی تنها به علت ناآشنایی با امور حقوقی رخ میدهند.
امروزه پروندههای حقوقی مالیاتی از مهمترین مباحث مورد رسیدگی در دادگاههای کشور هستند و ادامه حیات بخش کثیری از شرکتهای تجاری به این پروندهها وابسته است. با ما در مبحث “آشنایی با الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی” همراه باشید تا در مورد مفهوم کلی مالیات، شناخت جرائم مالیاتی و نحوه برخورد با اخطاریه جرائم مالیاتی به صورت قانونی آشنا شوید در این وسط هم میتوانید از وکیل دیوان عدالت اداری در این خصوص کمک بگیرید.
آشنایی با مالیات !
مالیات از جمله مباحثی به شمار میآید که در طول تاریخ و در طی سدههای مختلف همواره به عنوان یک منبع درآمد مستمر برای دولتها یا امپراطوریهای بزرگ به کار گرفته شده است. اگرچه برای مالیات تعاریف بسیاری متنوعی ارائه شده است، اما میتوان گفت، مالیات مبلغی است که مردم یا شرکتها به دولت پرداخت میکنند تا دولت به وسیله آن، نسبت به انجام وظایف عمومی خود اقدام کند.
این وظایف عمومی طیف بسیار گستردهای را در برمیگیرند و از ساختن راه و جاده گرفته تا ساخت مدرسه همه و همه به وسیله هزینههای به دست آمده از کسب مالیات انجام میشوند. پرداخت مالیات اگر به صورت عادلانه و مستمر باشد، میتواند به عنوان روش بسیار مناسبی برای پیشبرد اهداف دولت در نظر گرفته شود.
امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان سهم نسبتاً مناسبی از درآمد هر شخص یا شرکت در اختیار سازمان مالیات آن کشور قرار میگیرد. کشورهایی نظیر سوئیس و سوئد که از برترین کشورهای جهان برای زندگی شناخته میشوند، بیشترین نرخ دریافت مالیات را در بین کشورهای جهان دارند. در ادامه مطلب مربوط به الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، به لزوم پرداخت مالیات میپردازیم.

لزوم پرداخت مالیات !
با توجه به مطالب گفته شده در بخش قبل، به راحتی میتوان فهمید که بین پرداخت مالیات توسط افراد و اشخاص و بهبود کلی کیفیت زندگی در جامعه یک رابطه مستقیم وجود دارد. هرچه میزان مالیات دریافتی به صورت کاملاً عادلانه و کارشناسی شده افزایش یابد، میزان سطح رفاه کل جامعه نیز افزایش پیدا میکند.
بر طبق قوانین حقوقی مالی، پرداخت مالیات امری اختیاری نیست و افراد یا شرکتها نمیتوانند به صورت اختیاری با آن برخورد کنند، از این رو، مالیات برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی وضع میشود. شرکتهای تجاری از مهمترین بنیادهایی هستند که مالیات پرداخت شده توسط آنها بخش بزرگی از مالیات دریافتی دولت را تشکیل میدهد.
مالیات نباید برای افزایش میزان ذخیرههای مالی دولت به کار برده شود. تمام مالیات جمع شده باید به منظور بهبود مسائلی همچون از بین بردن فقر، ساخت مدارس، ساخت خانههای مسکونی، ساخت کارخانههای جدید برای اشتغال افراد و … مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه متن الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، به شناخت کلی جرائم مالیاتی و جریمه مد نظر برای هریک از آنها خواهیم پرداخت.

آشنایی با جرائم مالیاتی !
اهمیت پرداخت مالیات بر کسی پوشیده نیست و همه افراد جامعه اعم از افراد حقیقی یا حقوقی باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. اگرچه خوشبختانه در بسیاری از موارد مالیات به صورت کامل و بدون هیچ مشکلی پرداخت میشود، اما گاهی عدهای از موقعیت خود سوء استفاده میکنند و این بحث قانونی را زیر پا میگذارند.
با توجه به اهمیت بسیار زیاد مالیات در زمینه تأمین هزینههای دولت، قاعدتاً مباحث حقوقی مربوط به عدم پرداخت یا تقلب در پرداخت مالیات یکی از پرکاربردترین مباحث حقوقی محسوب میشود.
از این رو، نیاز به استفاده از سیستم حقوقی برای جلوگیری از چنین مواردی همواره محسوس است. این سیستم حقوقی باید به گونه طراحی شود که حقوق افراد کاملاً مورد احترام قرار گیرند و در صورت وقوع هرگونه مشکلی بتوانند از حق خود دفاع کنند. همین توازن حقوقی باعث میشود تا افراد بتوانند با اعتماد کامل به سیستم پرداخت مالیات، خود را مکلف به پرداخت سهم مالیاتی کنند. متأسفانه در کشور ما و در سالهای اخیر، عدم پرداخت مالیات توسط شرکتهای مختلف یا تقلب در اسناد مالی جهت کاهش مالیات پرداختی، جزء مباحث داغ حقوقی بوده است. جرائم مالیاتی معمولاً با مجازاتهای سنگین مالی یا حبس همراه هستند و به همین دلیل، باید نسبت به کلیه جرائم این بحث آشنایی داشت. در ادامه بحث الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، به چند مواد قانونی مرتبط با جرائم مالیاتی اشاره میکنیم.

ماده 190 چیست ؟
ماده 190 مالیات مستقیم به تشریح کامل جریمه مالیاتی مربوط به عملکرد مؤدیان مالیاتی میپردازد. بر اساس این ماده قانونی، اگر مؤدیان در زمان مقرر شده مالیات خود را پرداخت نکنند، مشمول جریمه دو و نیم درصدی خواهند شد. توجه کنید که این جریمه برای هر ماه به صورت جداگانه محاسبه میشود و به صورت کلی نیست.
ماده 192چیست ؟
این ماده از قانون مالیاتهای مستقیم به مباحث مربوط به عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در بازه زمانی تعیین شده میپردازد. بر اساس این ماده، افرادی که اظهارنامه مالیاتی خود را در این بازه زمانی تسلیم نکنند، باید جریمه سی درصدی بپردازند.
این جریمه معادل سی درصد برای اشخاص حقوقی و مدیران یا صاحبان مشاغل و ده درصد برای سایر افراد است. نکته قابل توجه در مورد ماده 192 این است که حتی اگر نماینده مؤدی اظهارنامه مالیاتی مورد بحث را تسلیم نکند، مؤدی باید جریمه را پرداخت کند.
ماده 193 چیست ؟
بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم، بسیاری از مشاغل باید یک دفتر قانونی را برای پرداخت صحیح مالیات اختصاص دهند. اگر در یک بازه زمانی میزان ترازنامه و حساب سود و زیان واحد تجاری به اداره مالیات تقدیم نشود، واحد مذکور باید یک جریمه بیست درصدی را پرداخت کند. ماده 193 قانون مالیاتهای مستقیم به طور کامل به این مبحث اختصاص داده شده است.
ماده 194 چیست ؟
این ماده از قانون الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی به مؤدیانی میپردازد که میزان درآمد خود را به صورت نامشخص یا نادرست در اختیار سازمان مالیات قرار میدهند. اگر میزان درآمد اعلام شده اختلافی بیش از پانزده درصد با درآمد صحیح داشته باشد، شرکت مربوطه تا سه سال بعد نیز مشمول جرائم مالیاتی خواهد شد. علاوه بر جریمه مد نظر، این مؤدیان نمیتوانند هیچ تسهیلات یا معافیت مالیاتی را در آینده تجربه کنند.
ماده 195 چیست ؟
در قانون مالیاتهای مستقیم، برخی مالیاتها مختص به مدیران و اشخاص حقوقی هستند. ماده 195 قانون مالیاتهای مستقیم اعلام میکند که اگر مدیران به صورت عمدی اظهارنامه مالیاتی را تحویل ندهند یا در ارقام آن دستکاری کنند، به جریمهای برابر با دو درصد از سرمایه کلی در بازه انحلال شرکت محکوم خواهند شد.
ماده 196 چیست ؟
این ماده از قانون مالیاتهای مستقیم در مورد جریمه مرتبط با تقلب مدیر یا مدیران تصفیه است. به طور کلی، در هنگام تصفیه امور، باید کلیه موارد مالیاتی شخص حقوقی پرداخت شود و بعد نسبت به تقسیم مابقی داراییها اقدامات لازم صورت بگیرد. در صورتی که مدیران از این روند پیروی نکنند، مشمول جریمه میشوند. جریمه مذکور در این بحث برابر با بیست درصد است و از مدیران متخلف گرفته خواهد شد.
ماده 197 چیست ؟
تمامی کارفرمایان موجود در کشور باید نسبت به ارسال قراردادهای مربوط به کارکنان خود عمل کنند. اگر کارفرمایان از این کار خودداری کنند، مشمول جریمههای مقرر میشوند. طبق ماده 197 قانون مالیاتهای مستقیم و الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، جریمه چنین افرادی برابر با دو درصد از حقوق پرداختی آنان و جریمه پرداختی برای پیمانکاری یک درصد از کل قرارداد خواهد بود.
نکته قابل توجه این است که هم کارفرمایان و هم کارمندان مسئولیت پرداخت جریمه مذکور را برعهده خواهند داشت، به همین دلیل، بهتر است تمامی کارکنان از ارسال قرارداد مربوطه اطمینان حاصل کنند.

ماده 199چیست ؟
این ماده از قانون مالیاتهای مستقیم به اشخاص حقیقی یا حقوقی اشاره دارد که وظیفه اصلی آنها دریافت یا تعیین میزان مالیات اشخاص دیگر است. اگر چنین اشخاصی دچار تخلف یا تقلب در میزان مالیات پرداخت شده شوند، یک جریمه ده درصدی از مالیات پرداخت نشده توسط افراد برای آنان در نظر گرفته خواهد شد. چنانچه مؤدیان مالیاتی مبلغ باقی مانده مالیاتی خود پرداخت نکنند، مسئولان مالیاتی مجبور هستند تا به ازای هر ماه تأخیر جریمهای بالغ بر دو و نیم درصد از آن مبلغ را بپردازند.
ماده 200 چیست ؟
دفاتر اسناد رسمی را میتوان یکی از مهمترین منابع مربوط به ثبت و دریافت مالیات دانست. با توجه به اهمیت قانونی چنین دفاتری، دفترداران باید همواره از رعایت کلیه مراحل پرداخت و ثبت مالیات مطمئن شوند. جریمه مربوط به دفاتر اسناد رسمی در صورت تخلف یا تقلب بیست درصد خواهد بود. ماده 200 قانون مالیاتهای مستقیم به طور کامل به این مبحث پرداخته است.
ماده 22 چیست ؟
مالیات بر ارزش افزوده نیز برای شرکتهای تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است. پرداخت نکردن مالیات بر ارزش افزوده یک تخلف قانونی محسوب میشود. ماده شماره بیست و دو قانون مالیاتهای مستقیم و الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، به این بحث اختصاص دارد. طبق این ماده، اگر مؤدیان مالیاتی در طی یک بازه زمانی پانزده روزه بعد از پایان هر فصل مالی، اظهارنامه مالیاتی مربوط به ارزش افزوده را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار ندهند، باید جریمه مد نظر را پرداخت کنند.
آشنایی با تعریف الزام به نقص و ابطال !
در بخش قبلی بارها اشاره کردیم که تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی باید نسبت به پرداخت دقیق میزان مالیات اعلام شده اقدام کنند. در بعضی از موارد، به علت عدم رعایت همین نکته ساده اخطاریههای مالیاتی برای اشخاص ارسال میشود.
نقص و ابطال اخطاریههای مالیاتی از همین بخش سرچشمه میگیرد. در صورتی که فرد مد نظر تمامی مالیاتهای مورد بحث را به طور کامل و بدون مشکل پرداخت کرده باشد یا مالیات اعلام شده را ناعادلانه بداند، میتواند نسبت به باطل نمودن اخطاریه اقدام کند.
ارسال اخطاریه به تنهایی نشاندهنده مجرم بودن شخص نخواهد بود و او میتواند پس از دریافت اخطاریه جهت ابطال آن به مراجع قانونی مراجعه کند. مراجع ذیصلاح قانونی پس از دریافت درخواست ابطال و طی کردن مراحل مربوطه، نظر خود را در این زمینه اعلام خواهند کرد.
یک وکیل و مشاور مجرب میتواند به شما در زمینه تهیه درخواست الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی کمک کند. آشنایی و آگاهی وکلا موجب تسریع روند رسیدگی به پرونده میشود و امکان پیروزی شما را به شدت افزایش میدهد. یکی از مجموعههای حقوقی معتبر در این زمینه مجموعه رامان است که با داشتن کارد حرفهای سرعت رسیدگی به این روند را افزایش میدهد و از وارد شدن زیان مالی به شما جلوگیری میکند.
مراجع رسیدگی به پروندههای الزام به نقص و ابطال !
به دلیل این که مالیات و به طور کلی مباحث حقوقی مالیاتی جزء امور اساسی مالی کشور به شمار میآیند، مرجع اصلی رسیدگی به چنین پروندههایی دیوان عدالت اداری خواهد بود. دیوان عدالت اداری وظیفه بررسی، تشخیص و اعلام رأی صحیح در مورد کلیه جرائم مالیاتی را بر عهده دارد. اشخاصی که نسبت به مالیات تعیین شده یا جرائم مربوطه معترض هستند، باید به این واحد قانونی مراجعه کنند.

نحوه رسیدگی به پروندههای الزام به نقص و ابطال !
به علت پیچیدگی پروندههای الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی، معمولاً روند رسیدگی به آنها کمی طولانی است.
نخستین مرحله برای آغاز رسیدگی به پروندههای الزام به نقص و ابطال اخطار مالیاتی، تهیه کلیه مدارک مورد نیاز است. مستندات و مدارک مورد نیاز اصلیترین نقش را در اعلام بیگناهی فرد یا افراد مربوط به پرونده ایفا میکنند. با داشتن مدارک صحیح و معتبر میتوان از بابت پیروزی در پرونده و خاتمه رسیدگی به آن امیدوار بود.
در مرحله بعد و پس از جمعآوری مستندات و مدارک معتبر باید نسبت به ارسال درخواست اعتراض برای ابطال اقدام کرد. این درخواست به دیوان عدالت اداری که مرجع رسیدگی به پروندههای الزام و ابطال مالیاتی است، فرستاده میشود تا پرونده مزبور به طور دقیق و جزئی بررسی شود.
اگر دیوان عدالت اداری جریمه تعیین شده را نادرست بداند یا میزان آن ناعادلانه باشد، یک رأی به نفع ابطال جریمه مربوطه صادر میکند و تنها زمانی جریمه رفع میشود که مشخص شود، فرد مرتکب هیچ گونه خلاف یا تقلبی نشده است.
نقش وکیل مجرب برای پیشبرد پرونده !
بهترین انتخاب برای پیشبرد چنین پروندههای پیچیده و گمراهکنندهای، مشاوران حقوقی و وکلا هستند. افراد مشمول اخطاریه میتوانند برای تسریع روند پیگیری یا دریافت مشاورههای حقوقی در رابطه با پروندههای مذکور اقدام کنند. تهیه دادخواست را میتوان یکی از مهمترین مراحل رسیدگی به پروندههای الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی دانست که باید حتماً توسط یک وکیل تهیه شود.
با توجه به تجربه وکلا و مشاوران حقوقی در پروندههای این چنینی میتوان مطمئن بود که در صورت ثابت شدن عدم ارتکاب جرم، در سریعترین زمان ممکن پرونده خاتمه پیدا میکند. در این بین، مجموعه حقوقی رامان با داشتن کادر مجرب و حرفهای به بهترین نحو میتواند از حقوق افراد دفاع کرده و آنها را در دستیابی به نتیجه دلخواه یاری کند.

نحوه انتخاب یک وکیل مناسب !
پرسش اصلی بسیاری از افراد درگیر در پروندههای مالیاتی، نحوه انتخاب یک وکیل مناسب است. در پاسخ به این پرسش باید گفت، همواره باید معتبر بودن وکیل و مؤسسه حقوقی انتخاب شده را مد نظر خود قرار دهید. بهرهگیری از یک وکیل معتبر موجب خواهد شد تا روند رسیدگی به پرونده بدون مشکل خاصی و به راحتی پیش رود.
استفاده از وکلای بیتجربه تنها موجب هدر رفتن هزینه و وقت شما خواهد شد و احتمال پیروزی در پرونده را به شدت کاهش میدهد. به یاد داشته باشید که هر چه تجربه وکلا یا مشاوران در این زمینه بیشتر باشد، روند رسیدگی به پرونده نیز با سهولت بیشتری انجام میشود.
هزینه مربوط به پرونده !
هزینه مربوط به پروندههای الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی متفاوت هستند. به طبع هر چه میزان پیچیدگی پرونده افزایش یابد، هزینه مربوط به رسیدگی و پیشبرد آن نیز بیشتر میشود.
مهمترین نکته در مورد پرداخت هزینه چنین پروندههایی این است که با توجه به جریمههای مالیاتی کلان، پرداخت هزینه جزئی در پیشبرد پرونده میتواند از ضررهای مالی هنگفت جلوگیری کند. همان گونه که گفته شد، جریمه پرداختی برخی از تخلفات مالیاتی حتی به بیش از بیست درصد نیز میرسد. به این ترتیب میتوان گفت، هزینه پروندههای مربوط به این مبحث واقعاً بهصرفه است و میتواند موجب صرفهجویی در وقت شما نیز شود.
سخن پایانی !
مالیات نقش مهمی در ارتقای سطح کیفی زندگی در جامعه دارد و به عنوان یکی از منابع درآمدی دولت تلقی میشود. از این رو، لازم است تا کلیه افراد مشمول مالیات از سلامت سیستم محاسبه مالیاتی اطمینان لازم را کسب کنند تا به پرداخت درست و عادلانه آن در موعد مقرر بپردازند. در این بین، وجود تخلفات مالیاتی اجتنابناپذیر است که بخشی از آن به دلیل ناآگاهی افراد اتفاق میافتد و همین امر باعث صدور اخطاریه جرائم مالیاتی میشود.
چنانچه فرد نسبت به این اخطاریهها و جرائم در نظر گرفته شده اعتراض داشته باشد، میتواند الزام به نقص و ابطال اخطاریه جرائم مالیاتی را از مرجع ذیصلاح درخواست کند. اگرچه میتوان این پروندهها را به صورت انفرادی پیش برد، اما تجربه نشان داده است که فرد مد نظر به دلیل عدم آشنایی با محیط دادگاه و مراحل قانونی نمیتواند حق خود را بگیرد. استفاده از مشاوران حقوقی یک مؤسسه معتبر همچون مجموعه حقوقی رامان میتواند بهترین راه برای رسیدن به خواسته شما باشد؛ چراکه مشاوران مجرب میتوانند روند رسیدگی به پرونده را سرعت ببخشند.