لوگو سایت

9:00 - 17:00

ساعت کاری

02128111107

برای مشاوره رایگان تماس بگیرید

زمان مطالعه: 6 دقیقه
طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن چیست؟

فهرست مطالب

طلاق بائن چیست مطلبی است که در اینجا به آن پرداختیم. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند برای آرامش و خیال خود طلاق بگیرند. بر اساس احکام مربوط به اسلام طلاق به انواع مختلفی همچون رجعی و بائن تقسیم‌بندی می‌شود. منظور از رجعی، طلاقی است که مرد در ایام عده می‌تواند به زندگی مشترک رجوع کند. این در حالی است که طلاق بائن دارای احکام بسیار متفاوت‌تری بوده و خود دارای انواع مختلفی است. در این مطلب قصد داریم به بررسی این سؤال بپردازیم که طلاق بائن چیست؛ ازاین‌رو تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

طلاق بائن چیست؟

در ابتدای متن بهتر است به این سؤال بپردازیم که بائن چه نوع طلاقی است؟ همان‌طور که مشاهده کردید در مطالب بالا توضیحاتی را درباره طلاق رجعی ارائه دادیم. طلاق بائن دقیقاً بر عکس نوع رجعی است؛ یعنی مرد اجازه رجوع به همسرش را در ایام عده طلاق نخواهد داشت. در طلاق بائن زمانی که زن در طول عده قرار دارد، نمی‌تواند از مرد نفقه دریافت کند. همچنین اگر در طول عده زن یا مرد فوت شود، در آن صورت ارثی نیز به هیچ‌کدام تعلق نخواهد گرفت.

طلاق بائن دارای چه انواعی است؟

حالا که متوجه شدید طلاق بائن چیست، بهتر است اطلاعاتی درباره انواع آن نیز به دست بیاورید. بر اساس ماده 1145 قانون مدنی، طلاق بائن دارای انواع مختلفی است که در فهرست زیر می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید:

طلاق زن یائسه

اگر یک مرد در زمان یائسگی همسر خود نسبت به طلاق اقدام کند، در آن صورت طلاق از نوع بائن خواهد بود. زن یائسه به فردی گفته می‌شود که دوران قاعدگی یا عادت ماهیانه نداشته و دیگر توانایی بارداری ندارد. به‌طورکلی زنان بعد از رسیدن به سن 50، دوران یائسگی خود را تجربه می‌کنند.

طلاق قبل از نزدیکی

اگر قبل از هرگونه رابطه زناشویی در دوران عقد زن و مرد خواستار جدایی باشند، در آن صورت طلاق از نوع بائن خواهد بود.

طلاق به‌صورت سه مرتبه متوالی

گاهی اوقات زن و مرد برای سه بار از هم جدا می‌شوند و در این مدت دوباره با یکدیگر ازدواج می‌کنند. به سومین باری که طلاق صورت می‌گیرد، بائن می‌گویند.

طلاق خلع و مبارات

یکی دیگر از انواع طلاق بائن زمانی است که زن از مرد کراهت داشته باشد. به این نوع طلاق خلع گفته می‌شود. همچنین گاهی اوقات طرفین نسبت به یکدیگر این حس را دارند که در این صورت طلاق با عنوان مبارات خوانده می‌شود. در طلاق خلع، زن موظف است مالی بیشتر یا کمتر از مهریه را به مرد بدهد تا از این طریق او را راضی به جدایی کند. در نوع مبارات نیز زن باید پولی به‌اندازه مبلغ مهریه را به مرد بدهد. در این شرایط مرد اجازه رجوع به همسر را ندارد. اگر می‌خواهد این اتفاق بیفتد باید مبلغی که زن به او داده است را پس بدهد.

چه احکامی درباره طلاق بائن وجود دارند؟

در ادامه مقاله طلاق بائن چیست، قصد داریم به احکامی بپردازیم که در این باره وجود دارند. احکام گوناگونی دررابطه‌با طلاق بائن به چشم می‌خورند که هر زن و مردی باید به‌صورت کامل با آن‌ها آشنایی داشته باشد. باتوجه‌به فهرست زیر می‌توانید از این احکام مطلع شوید:

  • هم زن و هم مرد باید از اهلیت لازم بهره‌مند باشند. این افراد نیازمند عقل، بلوغ و اختیار هستند.
  • زمانی که صیغه طلاق جاری می‌شود، زن نباید در دوران قاعدگی یا عادت ماهیانه خود به سر ببرد.
  • اگر طلاق بائن از نوع خلع و مبارات باشد، زن باید به‌اندازه کافی تمکن مالی داشته باشد تا بتواند پولی کمتر، بیشتر یا مساوی با مهریه خود را به مرد بدهد.
  • طرفین برای ارسال دادخواست طلاق خود باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند.
  • زمانی که صیغه طلاق جاری شد، زن اگر در دوران یائسگی یا قاعدگی خود نباشد موظف است به مدت سه ماه و ده روز عده را نگه دارد.

آثار طلاق بائن چیست؟

شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که آثار طلاق بائن چیست؟ با طلاق بائن رابطه زناشویی زن و مرد نیز خاتمه پیدا می‌کند. همین موضوع می‌تواند ایجادکننده آثار گوناگونی باشد. آثار این طلاق در چندین مورد به تفکیک در می‌آیند که هرکدام نیازمند بررسی جداگانه هستند. آثار شامل گزینه‌های زیر می‌شوند:

انحلال عقد نکاح

زمانی که طلاق بائن خوانده می‌شود، در آن صورت عقد نکاح نیز مورد انحلال قرار می‌گیرد؛ ازاین‌رو می‌توانیم این‌طور بگوییم با این نوع طلاق هم زن و هم مرد به‌صورت کامل از زوجیت یکدیگر رهایی پیدا خواهند کرد و نمی‌توانند همدیگر را زن و شوهر بخوانند. بلافاصله پس از خواندن طلاق، زن و مرد نسبت به یکدیگر نامحرم خواهند بود و هرگونه ارتباط بین آن‌ها حرام تلقی خواهد شد؛ به همین علت اگر زن و مرد بخواهند مجدداً با یکدیگر ازدواج کنند، نیاز است بین آن‌ها خطبه عقد دوباره جاری شود.

ازدواج مجدد زوجین

از دیگر آثاری که طلاق بائن همراه با خود دارد، این است که مرد بلافاصله بعد از جدایی می‌تواند نسبت به ازدواج اقدام کند. برای این کار نیاز به هیچ‌گونه حکمی از جانب دادگاه نخواهد بود. همچنین اگر زن نیز دارای عده نباشد، می‌تواند به عقد فرد دیگری در بیاید؛ بدون اینکه نیاز باشد چند وقت از طلاق بگذرد؛ اما اگر در عده باشد، باید تا به پایان رسیدن این دوره صبر کرده و بعد از آن مقدمات ازدواج دوباره را فراهم کند.

حقوق و تکلیف زوجین بعد از طلاق بائن شامل چه مواردی می‌شوند؟

یکی دیگر از سؤالات اساسی این است حقوق و تکلیف زوجین بعد از طلاق بائن چیست؟ اگر زن و مرد از طریق طلاق مذکور از یکدیگر جدا شوند، در آن صورت شاهد ساقط شدن هرگونه حقوق و تکالیفی خواهند بود که قبلاً روی دوش آن‌ها قرار گرفته بودند. به‌عنوان‌مثال دیگر نیاز نیست زن در برابر شوهر خود به تمکین بپردازد. زن و مرد باید اقامتگاه مشترک را از یکدیگر جدا کنند و دور از هم به زندگی بپردازند.

همچنین مرد تکلیفی ندارد که به زن نفقه‌ای پرداخت کند؛ البته این در شرایطی است که زن باردار نباشد. همچنین اگر یکی از طرفین بر اثر هر حادثه‌ای جان خود را از دست دهند، از یکدیگر ارثی نخواهند برد. این موارد دقیقاً بر خلاف طلاق رجعی هستند. در مدت عده طلاق رجعی مرد مکلف است نسبت به پرداخت نفقه به زن اقدامات لازم را انجام دهد. همچنین اگر یکی از آن‌ها فوت کند، دیگری می‌تواند از او ارث ببرد.

خواستگاری در زمان عده طلاق بائن به چه شکل است؟

از دیگر سؤالات مربوطه این بوده که منظور از خواستگاری در زمان عده طلاق بائن چیست؟ اگر زن یا زوجه در دوران طلاق باکره باشد، در آن صورت عده‌ای نخواهد شد؛ به همین علت بدون هیچ مشکلی می‌توانند نسبت به ازدواج با فرد دیگری اقدام کنند. اگر زن مدخوله باشد، تا به پایان رسیدن مدت عده نمی‌تواند با کسی ازدواج کند. البته لازم به ذکر است خواستگاری هیچ مشکلی ندارد و در احکام اسلامی، حرام نیست؛ اما اگر از زن در طلاق رجعی خواستگاری شود، در آن صورت این فرایند حرام اعلام خواهد شد.

عده طلاق بائن به چه شکل است؟

حالا قصد داریم به بررسی عده در طلاق بائن بپردازیم که توضیحات کلی را درباره آن ارائه داده بودیم. عده در طلاق بائن بستگی به این دارد که آیا زن باکره است یا خیر. در صورت باکره بودن، زن از لحاظ شرعی می‌تواند با فرد دیگری ازدواج کند؛ به همین علت عده‌ای به او تعلق نخواهد گرفت. در صورت مدخوله بودن، زن مجبور است تا مدتی زمان عده را نگه دارد. اگر زن در دوران عادت ماهیانه قرار نداشته باشد، عده او 45 روز خواهد بود.

آیا برای طلاق بائن نیاز به وکیل وجود دارد یا خیر؟

در ادامه مقاله طلاق بائن چیست، قصد داریم به بررسی این سؤال بپردازیم که آیا حضور وکیل اجباری است یا خیر؟ به‌طورکلی زمانی که از وکیل برای انجام کارهای خود مشورت می‌گیرید، می‌توانید به کارهای خودتان سرعت ببخشید. همچنین استفاده از وکیل باعث می‌شود تا بعدها با مشکلات خاصی روبه‌رو نشوید و از بروز احتمالی آن‌ها جلوگیری به عمل بیاورید. افراد اگر آگاهی نداشته باشند، در آن صورت مشکلات حقوقی زیادی گریبان‌گیر آن‌ها خواهد بود.

به همین دلیل به شما پیشنهاد می‌کنیم قبل از اینکه نسبت به انجام هر کاری اقدام کنید، از یک وکیل مشورت بگیرید. البته لازم به ذکر است وکیلی که از او کمک می‌گیرید باید به‌اندازه کافی کاربلد باشد تا بتواند شما را آگاه‌ کرده و از حق و حقوقتان به دفاع بپردازد؛ در غیر این صورت تنها هزینه اضافی روی دستتان گذاشته است و قدم از قدم بر نداشته‌اید؛ پس حتماً زمان کافی برای پیدا کردن یک وکیل کاربلد و متخصص کنار بگذارید تا مشکلی روی مشکلات شما ایجاد نشود.

سخن آخر

در هر فرهنگی اگر زن و مرد نتوانند به هر دلیلی با یکدیگر زندگی کنند، نسبت به طلاق اقدام می‌کنند. در اسلام طلاق نیز شکل‌های مختلفی دارد که یکی از آن‌ها طلاق بائن است که خود انواع مختلفی دارد. در این مطلب سعی کردیم به بررسی این سؤال بپردازیم که طلاق بائن چیست و چه انواعی دارد؟ همچنان بعد از این طلاق شاهد آثار مختلفی خواهید بود که به‌صورت کامل آن‌ها را برای شما شرح دادیم. اگر درباره این نوع طلاق سؤال بیشتری دارید، کافی است با یک وکیل کاربلد مشورت‌های لازم را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان